93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

Dilemes psicològics en els professionals de la salut durant i després de l’epidèmia SARS-CoV-2

    Home Coronavirus Dilemes psicològics en els professionals de la salut durant i després de l’epidèmia SARS-CoV-2
    NextPrevious
    guillem feixas dilema psicologico profesionales salud coronavirus covid-19 clínica galatea

    Dilemes psicològics en els professionals de la salut durant i després de l’epidèmia SARS-CoV-2

    By Clínica Galatea | Coronavirus, Entrevista | 0 comment | 27 abril, 2020 | 0

    Guillem Feixas Viaplana és catedràtic de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB). Imparteix docència de llicenciatura / grau en les temàtiques de psicologia clínica i intervenció familiar sistèmica. A nivell de postgrau, a més de participar en la docència del departament en els seus màsters oficials, dirigeix ​​el Màster en Teràpia Cognitivosocial, el Màster en Intervenció Psicològica en els Trastorns de la Conducta Alimentària i Obesitat, el Postgrau en Hipnosi Clínica i el Màster en Teràpia Sexual i de Parella (tots a la UB). Ha publicat una desena de llibres i més de cent articles. Així mateix, ha impartit un gran nombre de ponències en congressos científics nacionals i internacionals i manté una intensa activitat investigadora.

    Encara que al llarg de la seva trajectòria professional s’ha format en diferents models terapèutics i col·labora amb el moviment integratiu en psicoteràpia, sol ser considerat un referent nacional i internacional sobre constructivisme, així com en la Teoria dels Constructes Personals. Una de les seves principals aportacions a la recerca en psicologia ha estat el desenvolupament de la Tècnica de Graella (formulada originalment per George Kelly) a través de la creació de el programa RECORD (www.tecnicaderejilla.net).

    Des de la seva perspectiva de catedràtic a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, ​​com està vivint l’epidèmia pel virus SARS-CoV-2?

    Com a professors que gaudim i ens hem especialitzat en la docència presencial, ens hem adaptat i transformat en professors online, amb tot el que això suposa de treball extra però també d’alguns canvis positius. Entre ells, destaca poder continuar la nostra activitat docent i el contacte formatiu amb els alumnes en aquestes condicions tan especials. A nivell personal, enyoro l’exercici físic a l’aire lliure, que està permès, en canvi, altres països. Crec que la seva absència pot tenir conseqüències negatives a la salut mental i física de la població (al menys, en el meu cas, segur).

    Com a expert en la Teràpia dels Constructes Personals, podria explicar-nos en què consisteix?

    És un enfocament que privilegia les construccions de la realitat que fan els que ens consulten (jo, els altres, els meus símptomes, el meu problema) enfront dels constructes teòrics (per ex. “creença irracional”, “extraversió”, “impulsivitat”, “tendència paranoide”, “ansietat”, “depressió”, “psicosi” i altres etiquetes diagnòstiques) que empren altres aproximacions psicoterapèutiques. La Teràpia dels Constructes Personals considera que les nostres accions (inclosos els símptomes que a la pròpia persona li semblen inadequats) tenen un sentit derivat de la forma en què la persona ha anat construint la seva realitat, i l’objectiu de la teràpia és poder reconstruir tals significats, privilegiant els que tenen relació amb el mateix sentit d’identitat personal.

    En aquest model, com encaixa la seva proposta dels dilemes psicològics (o “implicatius”, com solen denominar-se)?

    El sistema de constructes, que es va gestant a mesura que donem significat a l’experiència, no sol configurar-se com un tot lògic i coherent. Ans al contrari, sol albergar conflictes interns i contradiccions que poden dificultar les vivències del subjecte i la presa de decisions. En aquest enfocament, “els dilemes implicatius” s’entenen com una mena de conflicte cognitiu en el qual el símptoma s’associa a dimensions positives de la construcció del si mateix.

    Per exemple, el canvi que el pacient desitja que tingui lloc en un determinat constructe (per ex. deixar de ser “depressiu” per ser una persona “feliç”) implicaria per a aquesta persona, tenint en compte que els seus constructes són interdependents, un canvi no desitjat en un altre constructe associat a característiques positives de la pròpia identitat (per ex. deixar de ser una persona “generosa” per convertir-se en algú “egoista”). Quan passa aquest conflicte (o dilema “implicatiu”) entenem que el canvi es pot veure bloquejat, el que permet explicar, per exemple, tant la instauració d’un quadre clínic com la resistència als efectes del tractament o les dificultats per al canvi.

    Quan es parla de dilemes, la majoria pensa en dilemes morals. El concepte de dilemes psicològics, els engloba o es refereixen a qüestions diferents?

    En els nostres estudis amb la tècnica de graella (orientada a avaluar els constructes d’una persona), especialment amb pacients diagnosticats per depressió, trobem que no tots els seus constructes reflecteixen una baixa autoestima, encara que alguns mostren una discrepància entre com es veuen ara (per ex. “trist”) i el seu “jo ideal”, si bé això no és generalitzat. Molts dels conflictes entre com es veu el pacient i com li agradaria ser solen ser de caràcter moral (per ex. “bona persona” vs. “mala persona”, “es preocupa pels altres” vs. “només pensa en si mateix”). Per tant, encara que els dilemes coneguts com a morals o ètics poden fer referència a dilemes implicatius, no són exactament el mateix, ja que aquests últims engloben més dimensions de les persones.

    Recentment, el seu grup de recerca, en col·laboració amb la Clínica Galatea, va publicar un estudi en el qual s’analitzaven els constructes personals de professionals de la salut amb problemes addictius. Quines són les principals troballes d’aquest estudi?

    En aquests professionals, emprant la tècnica de la reixeta, trobem que la majoria presentaven al menys un dilema implicatiu, resultat coincident amb altres mostres clíniques. A més, els que tenien més dilemes presentaven majors puntuacions de burnout i d’ansietat que els professionals sense ells. Tal i com s’esperava, la discrepància entre el “jo actual” i el “jo ideal” era més gran entre professionals de la salut que en un grup control de mostra comunitària (aparellada per sexe i edat). Tot això suggereix la rellevància d’incloure el treball amb els seus constructes a l’hora de proporcionar-los assistència psicoterapèutica.

    Des del punt de vista dels dilemes “implicatius”, per què creu que els professionals de la salut tendeixen a privilegiar la cura dels altres per sobre de la pròpia?

    No podem generalitzar, però hi ha professionals que poden construir algunes situacions amb la disjuntiva que ofereix el constructe “tenir cura dels altres” vs. “cuidar-me / protegir-me jo”. Però com uns constructes sempre estan connectats amb altres (el que ens permet entendre el significat que té cada curs d’acció), pot passar que el primer pol (cuidar els altres) estigui associat a ser una persona “generosa”, un professional “responsable” i/o “efectiu”. I això comporta que el segon pol (cuidar) també estigui connectat amb els seus oposats: “egoista”, “irresponsable” o “inefectiu”. Davant d’aquest conflicte, la disjuntiva es resol per tal de mantenir un sentit d’identitat acceptable, com a persona “generosa” i professional “responsable”, privilegiant el tenir cura dels altres en detriment d’un mateix. És difícil que aquests professionals estiguin disposats a cuidar-se si no es reestructura aquest esquema de significats, començant per entendre que cuidar-se a un mateix és una manera d’estar realment i efectivament disponible per ajudar els altres, és a dir, que el conflicte o dilema de partida era part de el problema, com ho són també les implicacions negatives (i el significat inacceptable per a la persona-professional) de cuidar-se a si mateix.

    L’opinió pública ha estat pràcticament unànime en el reconeixement de la tasca del personal sanitari, arribant a subratllar la seva condició d’herois. Què pensa al respecte? Creu que aquesta consideració pot ajudar-los a gestionar emocionalment millor que ha passat?

    Més que el que jo pensi, és oportú escoltar el que diuen aquests professionals. A partir del que han anat expressant través dels mitjans de comunicació, em queden clares dues coses. La primera és que el suport social compta en situacions d’estrès, i, en aquest cas, el reconeixement generalitzat i constant, cada dia a les 20h., a més de just i necessari, ajuda a afrontar situacions d’estrès. També els que no estem en primera línia d’atenció necessitem expressar el nostre agraïment.

    En segon lloc, molts insisteixen que el reconeixement no s’ha de limitar als aplaudiments o les paraules amables, sinó que s’han de seguir d’accions concretes que pal·liïn la manca de recursos de la sanitat i la investigació, un mal que porta anys cronificant i que hauria de començar a revertir-se. D’alguna manera, el reconeixement social s’hauria d’acabar traduint en un augment substancial de recursos i no quedar-se en meres paraules com “herois”.

    coronavirus, covid-19, Entrevista, Professionals de la salut, Salut del metge, salut dels infermers, Salut dels psicòlegs

    Related Post

    • Luis Pintor Clínica Galatea

      Dilemes ètics en la pandèmia pel virus SARS-CoV-2: una perspectiva assistencial

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Per diversos motius: molta necessitat de suport als equips de metges de primera línia, gran complexitat en el maneig de les interaccions dels nostres fàrmacs amb el tractament anti-COVID i demandes freqüents per diagnosticar i tractar trastorns mentals orgànics, com el delirium, que sol ser més greu i perllongat en pacients COVID-19 grans.

    • Toni Ramos Quiroga Clínica Galatea - Teleasistencia salud mental coronavirus

      Teleassistència en salut mental durant l’epidèmia per SARS-CoV-2: una oportunitat per seguir cuidant durant el confinament

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Pel que fa al personal de l’hospital, hem observat quadres d’ansietat i depressius de tipus adaptatiu. Moltes situacions estan relacionades amb les noves tasques que han hagut d’assumir per la situació actual, com estar a l’UCI o en àrees assistencials alienes a la seva especialització.

    • Doctora Enriqueta ochoa - paime madrid - covid coronavirus

      Els metges davant l’epidèmia per coronavirus (COVID-19): l’experiència del PAIMM de Madrid

      By Clínica Galatea | 0 comment

      L’hospital Ramón y Cajal, que compta habitualment amb un total de 902 llits, ha presentat una important demanda de pacients COVID des de l’explosió de l’epidèmia. Ràpidament, es van remodelar els serveis i es va convertir gairebé en un hospital monogràfic COVID. Així, a 30 de març, hi havia a l’hospital 927 ingressats per COVID (confirmats i possibles) dels quals 103 eren a l’UVI. La pressió assistencial a urgències era altíssima. El dia que contesto aquesta entrevista (14 d’abril de 2020) tenim encara 504 ingressats per COVID (confirmats i possibles), dels quals 74 són a la UVI, i han mort per aquest motiu 402 persones.

    • Francisca García - EMDR - Coronavirus - Clínica Galatea

      Resposta emocional al trauma: els beneficis de la tècnica EMDR

      By Clínica Galatea | 0 comment

      EMDR (de l’anglès “Eye Movement Desensibilization and Reprocessing”) és una teràpia orientada al trauma, recolzada per l’evidència científica i que està recollida, en la major part de les guies clíniques, com un dels tractaments d’elecció per al trastorn per estrès posttraumàtic.

    • Javier Garcia Campayo - Mindfulness - Coronavirus - Clínica Galatea

      Mindfulness i compassió durant la infecció per SARS-CoV-2: recursos per a professionals que treballen en recursos assistencials

      By Clínica Galatea | 0 comment

      El Mindfulness augmenta el benestar psicològic i la satisfacció amb la feina, disminueix l’estrès laboral i augmenta la satisfacció dels pacients. La compassió prevé el cremat professional, perquè permet ser empàtic sense carregar amb el patiment dels nostres pacients. La combinació d’ambdues tècniques és ideal per a professionals de la salut.

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • L’impacte de la COVID-19 als professionals de la salut: resultats preliminars de l’estudi de la Fundació Galatea 18 desembre, 2020
    • Consells per a una dieta equilibrada i saludable 20 juliol, 2020
    • Cap a una nova normalitat: recomanacions Galatea 14 juliol, 2020
    • La pandèmia per SARS-CoV-2: impacte en la prevenció del suïcidi 27 maig, 2020
    • El model d’atenció psicosocial en emergències i desastres a propòsit de la pandèmia per SARS-COV-2: l’experiència argentina 18 maig, 2020

    Temes tractats

    Addiccions Alcoholisme Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Malestar emocional Malestar professional metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Presentisme laboral Professionals de la salut Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2016
    • Memòria executiva CATSalut 2017
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria ejecutiva CATSalut 2019
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea
    Aquest web utilitza cookies que permeten el funcionament i la prestació dels serveis del web així com cookies analítiques i de sessió que emmagatzemen i recuperen informació quan navegues.Clica AQUÍ per a mes informació o per a canviar la configuració de les cookies

    Pots acceptar les cookies d’anàlisi prement ACCEPTAR o REBUTJAR
    AcceptarRebutjar