Un grup de treball de la Fundació Galatea ha elaborat una sèrie de recomanacions per als professionals de la salut un cop s’ha passat l’Estat d’Alarma i fem front a unes circumstàncies noves tant en l’àmbit laboral com personal. Durant la fase aguda de la pandèmia per COVID-19 hem viscut situacions molt difícils emocionalment que potser no hem sigut capaços d’elaborar. En poc temps ens hem hagut d’adaptar a nous contextos en un entorn d’amenaça a la supervivència i incertesa.
Tal com vam fer a l’inici de la COVID, us proposem recomanacions per aquesta nova etapa. Per a no oblidar-nos, les representarem amb l’acròstic NORMALITAT:
- No oblidis que tota adaptació és un procés. Dona’t temps per aprendre sobre la nova situació, per cicatritzar, per afrontar els dols i per lidiar amb les situacions difícils que puguin sorgir en la teva vida personal, familiar, relacional o laboral.
- Ordena el teu dia a dia. Establir de nou horaris laborals definits i seguir unes rutines saludables de son i alimentació t’ajudaran a mantenir i millorar la teva salut física i mental.
- Recupera les experiències satisfactòries que has re-descobert durant el confinament. I desconnecta o, millor dit, connecta amb tot allò que vulguis experimentar durant el dia i que no tingui relació amb la crisi produïda per la COVID-19. És especialment important fer això durant la jornada laboral, ja que aquest segueix essent el teu lloc de treball i tu ets el mateix professional.
- Mantingues el contacte amb els teus companys i companyes de feina. En cas de treballar de manera autònoma, contacta amb professionals del teu mateix sector. Compartir amb ells experiències, dubtes, maneres d’actuació i emocions pot resultar un factor important per a la teva salut.
- Assegura’t de tenir temps per a tu i pels teus. És possible que en la nova “normalitat” no tinguis tant de temps lliure, o bé que ara ells i elles siguin qui no disposin d’aquest temps. Sigui com sigui, continues tenint una vida i és important cuidar-te i cuidar de la teva família i amics.
- Les eines per adaptar-se a la nova situació són moltes i poden trobar-se tant al nostre interior com en fonts externes. Cerca les que més s’adeqüin a la teva persona i posa-les en pràctica. Pots consultar algunes a la nostra caixa de recursos.
- Identifica i posa nom a les teves emocions en els diferents moments d’activitat. Al llarg de la jornada poden aparèixer sensacions incòmodes. És normal que, de vegades, apareguin emocions que poden no ser agradables, però són una alerta al servei del procés d’adaptació.
- Tenim al nostre abast, des que la crisi per la COVID-19 va arribar a les nostres vides, molts nous coneixements i tecnologies aplicables al dia a dia com la telemedicina. Han vingut per a quedar-se i conviure amb la nova situació. Fes ús d’ells i no oblidis que són un mitjà, no una fi, per a millorar la nostra manera de viure i treballar.
- Accepta que el nostre sistema de salut es troba, com també que tu, en un procés d’adaptació. Bé és cert que ha de donar resposta a qualsevol mancança detectada, però en trobar-se en una situació tan nova és normal que existeixin alguns desajustaments. Dóna la teva opinió, proposa canvis a la teva organització per a millorar les vostres condicions, implica’t en les millores i participa en aquells espais que se’t proposin. És un moment de repte per a la intel·ligència col·lectiva.
- També és important parar atenció als símptomes i senyals de malestar. Donada la situació de la què venim, és normal experimentar sensacions desagradables i hem d’acceptar que tenim limitacions. Si alguna emoció et sobrepassa o et limita en el teu dia a dia, demana ajuda professional.
Recorda que la missió de la Fundació Galatea i de la Clínica Galatea és cuidar la salut mental i el benestar dels professionals de la salut. Amb la rapidesa de resposta i la confidencialitat, podem orientar-vos i ajudar-vos en els moments difícils.
Leave a Comment