La Fundació Galatea ha posat en marxa una caixa de recursos, en contínua actualització, destinada als professionals de la salut per a ajudar a afrontar, des del punt de vista psicològic, les situacions generades arran de l’epidèmia pel virus SARS-CoV-2 .
Des del punt de vista assistencial, la Clínica Galatea ha adaptat la provisió de la seva cartera de serveis a les noves circumstàncies per tal de poder continuar brindant suport continuat a les persones ja en tractament en el Programa d’Atenció Integral al Professional de la Salut Malalt i a les que ho puguin necessitar a partir d’ara. La Fundació Galatea ha habilitat també un servei telemàtic de suport psicològic gratuït per a professionals de la salut de Catalunya.
En els pròxims dies, experts en diverses tècniques d’intervenció psicoterapèutica participaran en aquest bloc per suggerir-nos, a nivell pràctic, com ajudar al personal sanitari en aquestes circumstàncies. A l’hora de fer recomanacions, s’intentarà tenir en compte alguns aspectes que poden condicionar el tipus d’intervenció com són: grau d’exposició del professional al virus, temporalitat de la resposta emocional (immediata, curt, mitjà i llarg termini), característiques personals i contextuals.
Acabem aquest bloc amb algunes recomanacions. Utilitzarem l’acròstic CUIDA’T perquè ens serà útil com a regla mnemotècnica per no oblidar alguns aspectes essencials de la nostra auto-cura:
- Comprèn que hi ha limitacions. Accepta-les. Les teves, les dels altres, les de les institucions. Prepara’t per al pitjor. No pots estar sempre de bon humor. No et sentis culpable si plores. Parla del que sents i comparteix, perquè acostuma a ser terapèutic.
- Una cosa important a recordar és que, malgrat que no hi ha fórmules màgiques, hi ha coses que SÍ sabem i podem fer. Tenim coneixements, experiència, habilitats, protocols que ens ajuden. No ho tenim fàcil, però no estem indefensos.
- Individualment som més fràgils. L’equip és un element de protecció col·lectiva si està cohesionat. Esforça’t per tenir cura també dels companys. Fer-ho és també tenir cura d’un mateix.
- Descansa. És una obligació proactiva, no és fugir. Estem fent una marató, no una cursa de 100 metres. Aprofita les ocasions que tinguis per desconnectar. Això et permetrà poder-te connectar plenament més tard.
- Alimenta’t bé, dorm, evita el consum de totes les substàncies que alterin el teu equilibri, aprofita les oportunitats que tinguis per moure’t, relaxa’t, busca moments de calma i silenci, respira conscientment. L’equilibri fisiològic i psicològic no estan separats.
- Tens una vida que no pots oblidar. Cuida’t tu i cuida els teus. Els que t’estimen estan preocupats per tu i tu per ells. Aprofita la tecnologia i fes-la servir de forma intel·ligent. Desconnecta del soroll informatiu. Protegeix-te i protegeix, saps com fer-ho.
Centrem-nos a cada moment en la tasca que estem fent. Esforcem-nos en la mesura que podem. No pensem en el que es podria haver fet i no és possible fer.
I no oblidis que, si ets professional de la salut i creus que necessites ajuda, pots consultar-nos.
Leave a Comment