Com dèiem en un post anterior, el malestar emocional dels treballadors es pot deure de tant a la naturalesa del seu treball com a la forma en què aquest es desenvolupa. De la mateixa manera que es poden fomentar estratègies individuals d’autocura per al propi cuidador, també les institucions sanitàries en les quals treballen poden adoptar algunes mesures encaminades a prevenir el malestar emocional entre els professionals de la salut.
Consells bàsics per evitar el malestar emocional del cuidador
Entre les recomanacions generals que plantejava l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en 2004 per gestionar l’estrès en qualsevol treball, destaquen:
- Suport a l’empleat: fomentar la cooperació i el treball en equip.
- Capacitació en la gestió de l’estrès: fer exercici i aprendre a gestionar el temps.
- Perfeccionament de la gestió de l’estrès: millorar l’actitud del personal i la seva capacitat per afrontar la qüestió de la forma més eficaç possible.
- Identificació del problema: els primers símptomes d’estrès són agressivitat, irritabilitat, augment d’errors, falta de concentració. Li segueixen un augment del consum d’alcohol, tabac, cafè i substàncies tòxiques.
- Promoció d’un ambient laboral saludable, en el qual s’incideixi sobre aquells factors que promouen la salut. Es posa l’accent en aquelles conductes, actituds i valors organitzatius que col·laboren en l’adquisició d’un estil de vida saludable. De manera complementària, es planteja la necessitat de dissenyar un entorn laboral ergonòmic que protegeixi al treballador de riscos físics i psicològics.
Dedicats específicament a professionals de la salut, s’han desenvolupat intervencions de grups de treball emocional, com és el cas dels grups Balint, en els membres d’un equip de professionals de la salut posen en comú les seves experiències i aborden, amb l’ajuda d’un psicoterapeuta, com afrontar millor les dificultats que enfronten diàriament.
Precisament, la Fundació Galatea, en honor de promoure la prevenció primària i secundària del malestar emocional en els professionals sanitaris, ofereix tallers de maneig de l’estrès tant presencials com, recentment, online .
És també important que els professionals de la salut comptin amb els suficients recursos (entre ells, un temps mínim i adequades condicions ambientals) per desenvolupar el seu treball de forma satisfactòria.
En resum, les accions per prevenir el malestar emocional en els professionals de la salut han d’explicar tant amb estratègies individuals com organitzacionals. I seran més eficaços encara si a ambdues afegim la promoció del reconeixement de la societat a la contribució al bé comú dels professionals de la salut.
Leave a Comment