Els professionals de la salut estan exposats a situacions de notable sobrecàrrega emocional. La cura d’uns altres, especialment si estan vivint situacions d’adversitat, com la malaltia, suposa un desgast que ha de ser reparat amb estratègies que fomentin, precisament, el que s’ha denominat la cura del cuidador. En aquest malestar també poden influir les condicions en les quals els professionals de la salut desenvolupen el seu treball: la pressió assistencial, la precarietat laboral o les relacions amb equips o institucions que solen ser complexes i, sovint, difícils.
Al llarg de la nostra experiència en la Clínica Galatea, se’ns fa evident que, moltes vegades, a aquesta situació de sofriment psíquic s’arriba perquè el professional de la salut s’ha oblidat de si mateix en la seva labor de lliurament als altres. També constatem que la forma en què s’organitzen les institucions sanitàries pot crear ambients més o menys propicis a l’aparició i manteniment del malestar emocional.
Consells bàsics per evitar el desgast emocional en els professionals de la salut
Per això mateix, hem pensat recordar uns consells individuals bàsics que els professionals de la salut poden tenir en compte si volen evitar el desgast emocional i que s’inspiren en les recomanacions de la American Psychological Association:
- Identifiqui les circumstàncies generadores d’estrès: segueixi un petit diari durant un parell de setmanes sobre situacions estressants i els seus pensaments i sentiments durant les mateixes.
- Adopti hàbits saludables per combatre l’estrès com: realitzar exercici físic, reservar un temps per gaudir de les seves aficions o activitats favorites, mantenir hàbits de somni saludables, evitar el consum d’estimulants o no usar dispositius electrònics com el mòbil abans de dormir.
- Estableixi límits a la seva disponibilitat: amb les noves tecnologies s’està disponible 24 hores al dia, amb la qual cosa es difuminen els límits entre la vida professional i personal. Posi límits a l’ús de l’email o a les trucades des del treball en horari extra-laboral.
- Prengui’s un temps de “descans” o “desconnexió” com a vacances o dies lliures, sempre que pugui.
- Aprengui tècniques de relaxació o Mindfulness.
- Transmeti el seu malestar al seu supervisor.
- Busqui recolzament en les persones de la seva confiança.
Quan les condicions laborals no siguin satisfactòries malgrat la seva obstinació a millorar-les, també pot valorar implicar-se en associacions que promoguin millores efectives en les institucions i en les condicions laborals dels seus empleats o, en últim terme, valorar el canvi de treball com a opció.
En el proper post, parlarem de les condicions que haurien de complir les institucions sanitàries per fomentar la cura dels seus professionals.
Leave a Comment