Com ja hem explicat en anteriors posts, els professionals de la salut estan exposats, per les característiques del seu treball, a situacions emocionals difícils. Ens detindrem avui en les condicions de salut de les infermeres i infermers.
Les exigències que implica de la cura continuada al pacient, les condicions en les quals exerceixen el seu treball, les dificultats que implica, en ocasions, el treball en equip, així com el fet de poder mantenir un adequat equilibri entre les obligacions professionals i les extra-laborals, posen a aquests professionals en risc de presentar malestar emocional en comparació amb d’altres oficis. Existeixen, també, factors positius associats a l’exercici professional com són el fet de poder exercir un ofici generalment molt vocacional i les emocions agradables relacionades amb el reconeixement del treball. No obstant això, el pes de les adversitats pot superar al dels beneficis de l’exercici professional, dirigit a incrementar el malestar d’aquests professionals.
Estudi sobre la salut de les infermeres i infermers de Catalunya
La Fundació Galatea i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya van presentar, l’any passat, els resultats de l’estudi sobre la salut, estils de vida i condicions laborals dels infermers de Catalunya. La mostra analitzada va ser de 2.280 subjectes. L’estudi conclou que els professionals de l’infermeria que exerceixen a Catalunya, tenen un risc de presentar problemes de salut mental superior al d’altres professionals de la salut i també al de la població general. Així, segons l’estudi, el 35,6% de la mostra mostrava risc incrementat de desenvolupar trastorns afectius i/o d’ansietat, enfront del percentatge menor en altres professionals de la salut, generalment al voltant del 20%, i notablement superior al que presenta la població general del mateix nivell soci-econòmic (9,7%). També els indicadors de dolor, fatiga o la falta d’hores suficients de descans, pitjors que els de altres col·lectius professionals, apunten a un minvament en el seu benestar físic.
Quant a les condicions de treball, la precarietat laboral, que refereix el 27% de la mostra, té un impacte negatiu en la cura de la salut d’aquest col·lectiu. Així, el fet de treballar en un hospital, la temporalitat dels contractes, les llargues jornades laborals i/o els horaris poc convencionals posen un major risc sobre el seu benestar físic i emocional. A aquestes circumstàncies s’afegeixen altres relacionades amb la tensió i/o frustració relacionades amb la falta de control sobre el propi treball, la poca participació en els processos de presa de decisions o la vivència de falta de suport per part dels superiors jeràrquics.
Cal que els diferents actors socials, les accions dels quals tenen impacte directe i indirecte en el quefer de les infermeres i infermers, tinguin en compte aquestes troballes. També aquestes han d’estar alerta a no descurar la seva salut i a demanar ajuda quan el seu benestar es deteriori.
Leave a Comment