Mindfulness és un terme anglès que pretén traduir el terme pali “sati” que al seu torn pot identificar-se amb “consciència, atenció i record”. En català s’ha traduït per “atenció plena” o “consciència plena”. El terme es va popularitzar des dels anys vuitanta gràcies a John Kabatt-Zinn qui va engegar en Massachussets un programa específic de gestió de l’estrès gràcies a la meditació. Però els ensenyaments que s’han protocolaritzat en aquest programa i en els quals s’han desenvolupat posteriorment, es remunten a més de dos mil·lennis enrere.
El Mindfulness com a tècnica pretén entrenar el cos, la ment i l’esperit en l’atenció a “l’aquí i ara”. Aquest entrenament pot fer-se bé amb la denominada meditació formal (que requereix d’una postura especial que ajuda al fet que l’atenció pugui posar-se en un objecte fix, generalment la respiració) o amb la meditació informal (sigui l’activitat del dia que sigui, posant en aquest “aquí i ara” tota la nostra consciència). En realitat, contra el que pugui pensar-se, aprendre a meditar no és difícil. El complicat és mantenir la pràctica. Gràcies a les noves tecnologies, a més, disposem de recursos com a aplicacions mòbils o vídeos gravats per experts en meditació que poden facilitar l’establiment de l’hàbit gràcies a meditacions guiades.
Beneficis del Mindfulness
La pràctica continuada de la meditació resulta beneficiosa tant a nivell corporal (millor resposta immunitària, control de tensió arterial, menor risc de isquemia cardíaca, etc.) com a nivell mental (capacitat de governar i focalitzar l’atenció, menor impulsivitat, etc.) i espiritual (major amplitud existencial, major capacitat de compassió i acceptació d’un mateix i dels altres, etc.). En la pràctica psicoterapèutica, està mostrant beneficis en nombrosos trastorns mentals tals com els quadres d’ansietat, depressió, el trastorn obsessiu compulsiu, els trastorns alimentaris, diversos trastorns de personalitat així com en les addiccions.
A la Clínica Galatea, hem incorporat des de fa un any i mitjà la pràctica de el Mindfulness com una tècnica més dins de l’abordatge integral del professional sanitari amb patologia mental i/o addictiva.
Leave a Comment