Durant la residència (MIR) és habitual que apareguin trastorns mentals i addictius, ja que durant aquesta etapa els futurs metges especialistes han d’aprendre a afrontar moments de gran responsabilitat i estrès, i és especialment crític entre els residents de cirurgia.
És per això que el 2013, un equip d’investigadors del New York University Medical Center va realitzar una investigació psicoeducativa amb els 21 MIR de cirurgia de l’hospital per analitzar aquest fenomen. Plantejaven la següent hipòtesi: els residents no tenen prou formació per poder reconèixer els signes d’estrès, depressió, abús en el consum de substàncies i suïcidi; si es corregeix aquest dèficit formatiu, els MIR podrien millorar i preservar la seva qualitat de vida.
Amb aquest objetiu desenvoluparen un seminari interactiu amb el qual van ensenyar als residents a reconèixer els símptomes problemàtics, a través de material audiovisual i tècniques de role-playing. En concret, el focus es centrava en el reconeixement dels símptomes d’estrès, burnout, depressió, abús de substàncies i ideació suïcida.
A través d’un autoinforme amb resposta múltiple, es va avaluar els participants sobre les eines interioritzades en tres moments diferents: abans del seminari, immediatament després de participar en el seminari, i quatre mesos després d’haver-hi participat.
Més formació, menys trastorns
Els resultats, tal i com es pot observar en el següent gràfic, mostren un increment notable de respostes correctes, una vegada realitzat el seminari: del 46,8% preseminari al 89,7% postseminari. 4 mesos després, la taxa s’havia reduït lleument però se seguia situant en un 76,9%, quasi el doble que la prèvia a la formació.
Aquests resultats mostren que una formació específica, en forma de seminari interactiu, encara que sigui breu i puntual, millora molt significativament la capacitat dels residents de cirurgia en el reconeixement de signes i símptomes de trastorns mentals, tant en ells mateixos com en els seus col·legues.
És a dir, que la formació és un aspecte fonamental en la prevenció dels trastorns mentals i les addiccions entre els metges.
Basat en l’article:
Hochberg, M. S., Berman, R. S., Kalet, A. L., Zabar, S. R., Gillespie, C., & Pachter, H. L. (2013). The stress of residency: recognizing the signs of depression and suicide in you and your fellow residents. American Journal of Surgery, 205(2), 141–6. doi:10.1016/j.amjsurg.2012.08.003
Leave a Comment