Els professionals de la salut tendeixen a descuidar la son, com també altres activitats d’autocura, generalment en nom de cuidar els altres abans que a si mateixos. De fet, pel que fa als trastorns de la son, s’estima que la prevalença entre metges i infermeres ronda el 40 %, dades prèvies a la pandèmia per COVID-19 durant la qual, como ressaltàvem en un post anterior, es va produir una reducció generalitzada de la qualitat i quantitat d’hores de son en aquest col·lectiu.
Els trastorns de la son més freqüents entre professionals de la salut tenen a veure amb l’insomni crònic, les alteracions del ritme son-vigília i també poden tenir a veure amb l’automedicació amb sedants i hipnòtics, fet que no és infreqüent en aquests professionals per la seva fàcil accessibilitat i coneixement.
L’etiologia d’aquests trastorns és complexa, però els factors implicats es retroalimenten entre si, ja que la sobrecàrrega de treball, l’estrès sostingut, els torns de treball, les guàrdies o les dificultats en conciliar la vida personal i laboral acaben per deteriorar la qualitat i quantitat de son, però també incrementen la vulnerabilitat al desgast professional (o burnout) i poden propiciar la claudicació a nivell psíquic donant lloc a trastorns mentals, la majoria de l’espectre ansiós-depressiu.
Malauradament, molts d’aquests trastorns, per paradoxal que resulti, poden quedar-se sense diagnosticar ni tractar entre els professionals de la salut.
D’aquí la importància de recordar alguns consells generals, la majoria proposats per la World Sleep Society, relacionats amb la higiene de la son i que s’haurien d’integrar en la cultura de promoció de la cura dels treballadors de la salut tant a nivell institucional com a nivell personal:
- Estableixi un horari regular per anar a dormir i per despertar-se.
- Si sol dormir la migdiada, eviti que excedeixi els 45 minuts de son diürn. De fet, migdiades d’entre 20 a 45 minuts poden ajudar els professionals de la salut a augmentar i restaurar la seva capacitat intel·lectual i el seu benestar.
- Eviti la ingesta excessiva d’alcohol 4 hores abans d’anar al llit, i no fumi.
- No abusi dels estimulants (incloent cafè, te, refrescos, begudes energètiques i xocolata) i eviti consumir-los almenys 6 hores abans d’anar a dormir.
- Eviti fumar, així com l’ús de substàncies psicoactives.
- Procuri no prendre aliments pesats, picants o amb alt contingut en sucre al menys 4 hores abans d’anar a dormir. L’ideal és que els sopars no siguin copiosos i continguin aliments saludables i de fàcil digestió.
- Faci exercici de manera regular, però millor que no sigui abans d’anar al llit.
- Faci servir roba de llit còmoda i acollidora.
- La seva habitació ha d’estar ben ventilada i ha de tenir una temperatura agradable i un llit còmode.
- Eviti en la mesura del possible el soroll i redueixi tot el que pugui la quantitat de llum al seu dormitori.
- Reservi el seu llit per dormir y el sexe, però no la faci servir per al treball o el lleure.
- Eviti veure la televisió o usar dispositius electrònics abans d’anar al llit, i tampoc dormir tenint-los al costat del llit.
Pel que fa als professionals de la salut exposats a situacions de corretorns, algunes recomanacions d’utilitat per a treballadors i institucions poden ser:
- Les rotacions han de ser cada 2-3 dies o cada 3-4 setmanes.
- Es poden fer les rotacions en dos sentits, un de “natural” (matí-tarda-nit) i un d’“invers” (nit-tarda-matí), ja que no hi ha consens en l’evidència científica sobre si és millor un o l’altre.
- Limitar els torns a 12 hores incloent les extraordinàries o a 8 hores si són torns de nit i/o la feina és exigent, monòtona, perillosa o de seguretat crítica.
- Deixar dos nits de son completa quan es canvia als matins després del torn de nit.
I, pel que fa a les guàrdies, tant les de 12 com les de 24 hores:
- Abans de les guàrdies: cal tenir una bona rutina de son el dia previ a la guàrdia, d’acord amb els consells generals referits amb anterioritat.
- Durant les guàrdies: a les guàrdies de nit pot ajudar fer descansos amb migdiades de 15 o 20 minuts.
- Després de les guàrdies: cal dormir almenys dues hores per restablir la rutina de la son i intentar anar a dormir a l’hora habitual el dia que se surt de guàrdia per no alterar el propi ritme circadià.
Si, en tot cas, encara aplicant aquestes mesures generals o més específiques de cura de la son, constata que la quantitat o qualitat de la son s’han deteriorat, és recomanable que eviti l’automedicació i que consulti el seu metge o amb un especialista en una consulta reglada (no informal o de passadís) per tal de valorar la necessitat d’estudiar a fons el problema i poder dissenyar una estratègia adequada per abordar-lo.
Leave a Comment