El programa PAIMM ha aconseguit fomentar la petició voluntària d’ajuda entre metges malalts.
Aquesta és una de les principals conclusions d’una publicació científica recent de l’equip de professionals que treballa a la Clínica Galatea.
Els resultats obtinguts provenen de l’anàlisi de 1.363 històries clíniques de metges atesos entre 1998 i 2012 en el marc del PAIMM, Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt, que ofereix atenció ambulatòria i hospitalària als metges col·legiats a Barcelona.
Els principals resultats d’aquest estudi són:
– La petició voluntària d’ajuda s’incrementa des del 81,3% en els primers anys del programa al 91,5% en els últims anys.
– L’edat mitjana de petició d’ajuda disminueix, passant dels 54,2 anys als 44,8.
És a dir, els metges que demanen ajuda cada vegada són més joves i cada vegada més accedeixen al programa de forma voluntària.
Factors que demoren la petició d’ajuda
Tot i que els metges no són diferents de la resta de la població general quant a la prevalença de malalties mentals o addiccions (entre el 10% i el 14% en el cas de l’alcoholisme o les addiccions), quan tenen patiment psíquic o desenvolupen una addicció (ja sigui l’alcoholisme o altres drogues) tendeixen a demorar la petició d’ajuda, cosa que complica la resolució del seu problema.
En aquesta dificultat a reconèixer el seu problema i demanar ajuda influeixen diversos factors:
- La cultura d’invulnerabilitat i autoexigència personal fomentada des de la carrera de Medicina i mantinguda al llarg de l’exercici professional: patir un trastorn mental o tenir un problema d’addiccions és vist com una mostra de debilitat personal.
- La por a ser identificat pels seus col·legues: aquesta aprensió té a veure tant amb l’autoexigència de perfecció i absència de vulnerabilitat abans esmentada com a la possibilitat que el reconeixement de patir un problema mental o addictiu pugui fer minvar la seva credibilitat professional.
- L’estigma associat a la malaltia mental que és encara més gran entre els professionals sanitaris que entre la població general.
La feina dels professionals de la Clínica Galatea: un plantejament que facilita l’accés dels metges al tractament
L’experiència del programa PAIMM, desenvolupat pels professionals de la Clínica Galatea, demostra que és possible facilitar la petició voluntària d’ajuda si s’ofereix un abordatge terapèutic no punitiu, amb mesures especials de protecció de la confidencialitat i en el qual es tinguin en compte la malaltia mental i/o les addiccions des d’un enfocament biopsicosocial especialitzat.
Leave a Comment