Es denomina chemsex al consum de substàncies de perfil estimulant associades a la pràctica de sexe a la població d’“homes que tenen sexe amb homes” (HsH).
L’aparició d’internet i les xarxes socials ha suposat un canvi substancial a la forma de relacionar-se de la població HsH. Actualment, les aplicacions de contactes amb geolocalització (Grindr, Wapo, Scruff, etc.) permeten planificar relaciones sexuals entre una o diverses persones de manera pràcticament immediata. Gràcies a les noves tecnologies, és possible contactar amb persones pròximes interessades a tenir sexe en parella o en grup, decidir les substàncies que es consumiran i els proveïdors que les subministraran.
La motivació principal del consum de substàncies com les metamfetamines (entre elles, les catinones, la més coneguda de les quals es denomina “tina” en l’argot) és, en aquest cas, augmentar la durada de les pràctiques sexuals i les sensacions percebudes gràcies al consum. Així, la intoxicació afavoreix la desinhibició i al mateix temps facilita la superació fictícia d’algunes dificultats personals: baixa autoestima, malestar emocional, percepció devaluada de l’autoimatge corporal, estigma associat a tenir el VIH o no acceptació de l’orientació sexual. En ocasions, pot relacionar-se també amb haver viscut situacions vitals adverses, com abusos sexuals en la infantesa.
D’altra banda, el chemsex pot proporcionar l’usuari un context sexual en el qual té accés a una sensació de libido augmentada i duradora, venç inhibicions i s’atreveix amb experiències sexuals que fins llavors se censurava o a les quals no tenia accés.
PERFIL DE L’USUARI DE ‘CHEMSEX’
L’usuari de chemsex molt difícilment s’assembla al perfil d’usuari habitual que acudeix als recursos terapèutics per a addiccions. En aquest cas parlaríem, a grans trets, d’homes homosexuals amb un entorn sociofamiliar i un estatus laboral i econòmic estables. Generalment no tenen antecedents de problemes per ús de substàncies, i el seu consum actual de substàncies sol limitar-se a les relacions sexuals.
CONSEQÜÈNCIES NO DESITJADES DEL ‘CHEMSEX’
El contacte de l’individu amb les substàncies i la seva participació a les sessions va evolucionant des d’un consum inicialment experimental o ocasional fins desembocar, si l’esmentat consum es manté en el temps, a la incapacitat de gaudir del sexe sense que hi intervinguin aquestes substàncies, a més de presentar simptomatologia abstinencial en la seva absència. En línia amb altres addiccions, es considera que s’ha desenvolupat un trastorn quan el consum provoca un deteriorament en diversos àmbits vitals del subjecte i aquest es veu incapaç de detenir-lo per si mateix malgrat les conseqüències adverses que aquest fet comporta.
Pel que fa a la salut mental, el consum simultani de diferents substàncies amb efectes sovint contraposats augmenta el risc de toxicitat aguda (psicosi paranoide, estupor, arítmies, etc.) i, de manera crònica, s’associa a diversos problemes psicològics i psiquiàtrics. També augmenta considerablement el risc de patir infeccions de transmissió sexual, atès que la desinhibició contribueix a descuidar els mètodes de prevenció. En els portadores del VIH, l’existència de problemes derivats del chemsex pot influir en l’adhesió al tractament antiretroviral o altres tractaments mèdics.
TRACTAMENT
La petició d’ajuda sol venir motivada per les conseqüències negatives del consum: absentisme laboral, aïllament social, deteriorament físic, estat baix d’ànim, etc.
Durant el procés terapèutic, que ha de ser interdisciplinari, resulta clau facilitar l’adquisició progressiva d’activitats alternatives al chemsex. És molt important aprendre a identificar sensacions o situacions que precedeixen al consum i generar noves estratègies d’afrontament. Paral·lelament, s’aborden diversos aspectes relacionats amb la història vital del subjecte, molts d’ells relacionats amb l’acceptació de la seva orientació sexual (rebuig familiar, bullying, mobbing, homofòbia interioritzada, habilitats socials precàries, etc.).
Leave a Comment