Els passats dies 20 i 21 d’abril, la Fundació Galatea va organitzar a Barcelona la Conferència Bianual de la European Association for Physician Health (EAPH). Sota el títol, “La Resiliència del metge. Construint xarxes europees a través de la Investigació i la Pràctica” diversos professionals europeus dedicats a la salut del metge van posar en comú les seves reflexions sobre com promocionar el seu benestar.
Les jornades van ser inaugurades pel Dr. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, i clausurades pel Dr. Gustavo Tolchinsky, secretari de la Junta de Govern i responsable de la Comissió de Casos Difícils d’aquest Col·legi.
Què és la EAPH i quins són els seus objectius?
La EAPH aglutina grups i individus preocupats per la salut del metge que pretenen treballar de forma interactiva per tal de millorar el suport als metges en dificultats.
Els seus principals objectius són:
- Compartir l’experiència i la bona praxi en el tractament a metges suministrat pels mateixos metges.
- Influenciar i promoure el desenvolupament dels serveis de salut per als metges.
- Portar a terme investigacions conjuntes sobre la salut i benestar dels metges.
Què és la “resiliència”?
La “resiliència”, terme que ja reconeix el TERMCAT, pot definir-se, des de el punt de vista psiquiàtric, com la “Aptitud per afrontar amb èxit una situació d’estrès intens i per aconseguir una adaptació positiva a les circumstàncies desfavorables que se’n deriven”. Es un terme provinent de la enginyeria industrial que fa referència a la “resistència que presenten els sòlids al trencament per xoc”.
Com es pot promoure la resiliència en els metges?
En les diverses ponències i tallers sobre com fomentar la “resiliència” en els metges, professionals procedents de diversos països van plantejar les seves propostes en l’àmbit de tres grans àrees d’intervenció:
- la carrera de Medicina i els anys d’especialització
- la promoció de la “resiliència” en els actuals sistemes de salut
- i la relació d’aquesta amb la salut del metges en general.
Conclusions de la conferència
Les activitats dirigides a fomentar la “resiliència” han de començar des de la formació de pregrau i perllongar-se al llarg de la carrera professional. A més, les característiques individuals de cada metge, combinades amb la “cultura” del metge com un ésser “invencible” i “invulnerable” des del punt de vista mental-emocional, tenen un paper central com a focus sobre els que s’ha d’intervenir al mateix temps que es procura fonamentar una actitud de “cura de sí”. Finalment, les organitzacions en què treballen els metges han de tenir en compte també aquestes intervencions així com adaptar els seus estils de funcionament per promocionar el benestar integral del metge. Tot això redundarà no només en benefici del mateix metge sinó dels seus pacients i de la societat en general.
Podeu consultar més informació sobre la conferència a la pàgina web del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
Leave a Comment