Un estudi que serà publicat aquest any a la revista “Alcohol and Alcoholism” revisa l’impacte de les expectatives tant del terapeuta com del pacient en l’eficàcia dels tractaments per l’alcoholisme.
L’estudi ha estat elaborat per un grup d’investigadors de la Universitat de Maryland dirigits per Primavera A. Spagnolo, de l’Institut Nacional d’Abús d’Alcohol i Alcoholisme dels Estats Units.
En l’article es recullen les evidències científiques sobre la influència de la relació metge-pacient en l’eficàcia dels tractaments per l’alcoholisme. Aquestes troballes estarien en línia amb el que s’ha observat sobre els efectes “placebo” i “nocebo” en altres patologies, és a dir, la millora i empitjorament, respectivament, dels símptomes o signes d’una malaltia per l’expectativa, conscient o no, dels efectes d’una mesura terapèutica. I també té relació tant amb la suggestió, ja apuntada des dels inicis de la Medicina per Hipòcrates, com amb l’anomenada “llei profecia autocomplerta”, que suggereix que la pròpia predicció es converteix en causa del seu compliment.
Així doncs, tant les actituds del metge (grau de consciència de la seva eficàcia com a terapeuta i creença en els beneficis del tractament que dispensa), com les del pacient (expectatives sobre si mateix i sobre el tractament que rep), influeixen notablement en el resultat final obtingut.
En concret, l’estudi subratlla que la importància de la informació verbal (i no verbal) transmesa pel terapeuta que confia en l’eficàcia del tractament influeix favorablement en l’adherència del pacient al tractament i en la seva resposta a aquest.
Estudis de neuroimatge duts a terme per Nora Volkow, directora del National Institute of Mental Health nord-americà, han mostrat les respostes cerebrals dels pacients a la suggestió pel que fa a l’eficàcia de la teràpia.
Així, cultivar una relació positiva entre el metge i el pacient en què tots dos confiïn en l’eficàcia del tractament que se segueix, millora el curs i pronòstic de moltes malalties i, segons allò que descriu aquest estudi, també en l’alcoholisme.
Leave a Comment