93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

Consum de drogues il·legals en adults a Europa: quin és el panorama actual?

    Home adiccions Consum de drogues il·legals en adults a Europa: quin és el panorama actual?
    NextPrevious
    Drogues ilegals - drogas ilegales - informe 2022

    Consum de drogues il·legals en adults a Europa: quin és el panorama actual?

    By Clínica Galatea | adiccions | 0 comment | 29 novembre, 2022 | 0

    L’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) publica anualment un informe la finalitat del qual és oferir una visió de conjunt i un resum de la situació europea en matèria de drogues. De fet, la nova estratègia de la Unió Europea (UE) en matèria de lluita contra la droga 2021-2025 propugna que aquesta ha de basar-se sempre en coneixement contrastat empíricament i transmetre’s així a les institucions implicades i als ciutadans.

    El darrer Informe Europeu de Drogues(IED), datat l’any 2022, ofereix dades de l’any anterior. La producció i el tràfic de drogues es van adaptar amb notable rapidesa a les restriccions que es van imposar durant la pandèmia i no va tenir lloc, en línies generals, una alteració important en l’oferta. El mercat va accelerar, durant la pandèmia, el seu procés de “digitalització”, però és cert que els recursos terapèutics especialitzats també van ser capaços d’adaptar-se a les noves circumstàncies i es van implantar noves formes d’atenció telemàtica o mixta (presencial-telemàtica) per als qui sol·licitaven ajuda.

    Segons l’informe esmentat, s’estima que al voltant de 83,4 milions (29 %) d’adults entre els 15 i els 64 anys residents a Europa han consumit drogues il·legals en algun moment de la seva vida. És més freqüent en homes (50,5 milions) que en dones (33 milions).

    El cànnabis continua sent la substància més consumida, amb més de 22 milions d’adults europeus que van declarar haver-lo consumit el darrer any. Els estimulants són la segona categoria notificada amb més freqüència. S’estima que el darrer any van consumir cocaïna 3,5 milions d’adults, MDMA 2,6 milions i amfetamines 2 milions. Al voltant d’un milió d’europeus van consumir heroïna o un altre opioid il·legal l’últim any.

    Motius principals de reflexió de l’informe sobre el consum de drogues il·legals:

    1. Malgrat els esforços d’intercepció, el mercat europeu de la droga es caracteritza per la disponibilitat generalitzada i creixent d’una gran diversitat de drogues de puresa o potència cada cop més altes.
    2. Les pautes de consum són cada cop més complexes i els consumidors tenen opció d’accedir a un nombre més gran i a una major varietat de substàncies. Això comporta noves amenaces per a la salut, tant pels efectes deguts a les noves substàncies com per les interaccions que es produeixen en combinar diverses substàncies. 
    3. Pel que fa al cànnabis, van apareixent noves variants (cannabinoides sintètics), procedents de fora de la UE, i també canvia la manera de consumir-les (com, per exemple, amb els e-líquids o les paperines impregnades). Són motiu de preocupació tant la disponibilitat de productes d’elevada potència com quina ha de ser la resposta davant dels productes de baix contingut en THC.
    4. Les confiscacions de cocaïna dels darrers anys i les anàlisis d’aigües residuals apunten a una expansió de l’oferta i el consum a la UE. A més, la puresa de la cocaïna ha anat augmentat en l’última dècada, com també és veritat que, a l’últim lustre, han augmentat les persones que han iniciat tractament per deixar-la.
    5. S’observa un increment en la producció i tràfic de metamfetamina i resulta preocupant, també, l’augment del contingut mitjà de MDMA en els comprimits i de la puresa de les pólvores que s’ofereixen. La major diversitat de l’oferta al mercat de les drogues també es posa de manifest per la disponibilitat i el consum de catinones sintètiques no controlades, que es venen com a alternatives als estimulants controlats. A finals del 2021, l’ OEDT vigilava 162 catinones, fet que les convertia en la segona categoria més important de noves substàncies psicoactives supervisades pel Sistema d’Alerta Primerenca de la UE, després dels cannabinoides sintètics.
    6. Altres substàncies, com el LSD, el DMT, els fongs al·lucinògens, la ketamina i el GHB, ja disponibles a Europa, estan sotmesos a menor vigilància, cosa que limita la comprensió necessària sobre les modalitats de consum i el seu impacte en la salut pública. No obstant això, sí que se sap dels riscos crònics associats al consum de ketamina i dels que tenen lloc en pautes de consum més intensives, en què a més de GHB apareixen catinones i altres estimulants, com és el cas del Chemsex.

    La globalització i les drogues il·legals

    La globalització ha tingut un impacte notable en la innovació del tràfic i la producció de drogues. Els canvis quant a la regulació de la producció i comercialització de drogues a càrrec de diferents règims polítics al món, la rapidesa amb què es modifiquen les vies de comercialització i accés a les substàncies, la creixent varietat d’aquestes, els canvis en la puresa i/o potència de les drogues ofertes, i les complicacions associades a pautes de consum més complexes tant pel que fa a la combinació de substàncies com als contextos en què tenen lloc, han de ser tingudes en compte a l’hora de elaborar estratègies de prevenció i tractament de les addiccions a drogues il·legals al nostre entorn.

    I, més enllà de l’adaptació dels recursos assistencials a les noves circumstàncies, continua sent peremptori ampliar els serveis de tractament per a les persones amb problemes addictius.

    Drogoadicció, drogues

    Related Post

    • Òscar Soto _ Clínica Galatea _ Substancies i drogues psicodèliques - substancias y drogas psicodélicas

      Tractament amb substàncies i drogues psicodèliques: una nova via terapèutica?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      El terme “psicodèlic” va ser encunyat pel psiquiatre Humphrey Osmond, i significa “revelador de la ment”. En aquest sentit, s’utilitza per a definir un ampli ventall de substàncies amb mecanismes d’acció diferents, que comparteixen la capacitat d’induir un estat mental alterat o expandit, on es poden donar experiències molt variades, de vegades indescriptibles o inefables, i que varia molt entre persones i en funció del context en què tenen lloc.

    • Helen Dolengevich Segal - Entrevista Clínica Galatea

      Noves drogues psicoactives i patrons de consum: hi han hagut canvis abans i durant la pandèmia per COVID-19?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      tra responsable del Programa de Patologia Dual de l’Hospital Universitari d’Henares (Madrid). Editora i coordinadora del llibre “Nuevas Drogas Psicoactivas” (Entheos, 2015). Ha publicat diversos articles científics tant nacionals com internacionals, així com capítols de llibres, i ha impartit ponències i comunicacions en congressos especialitzats en trastorns mentals, incloent les addiccions, a nivell nacional i internacional, principalment sobre la temàtica de les noves drogues psicoactives i el chemsex.

    • metges addiccions clínica galatea

      Quins ingredients poden explicar els bons resultats dels programes per a metges amb addiccions?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Es pot assumir que la prevalença de trastorns addictius al col·lectiu mèdic és, en principi, equiparable a la de la població general, i s’estima entre un 10-14 %. En el cas de les substàncies a què poden accedir amb més facilitat per la possibilitat d’auto-prescriure’s (sedants, hipnòtics, opiacis i estimulants), la prevalença pot ser fins i tot més gran.

    • adicciones médicos - mental health - Clínica Galatea

      Addiccions en metges: implicacions per a la praxi professional

      By Clínica Galatea | 0 comment

      L’addicció als professionals de la medicina és, per tant, un problema no només individual sinó també laboral i social, que requereix accions concretes que facilitin la detecció precoç, l’accés adequat al tractament i la posterior rehabilitació del metge com a professional i com a persona.

    • Consum d’alcohol durant la COVID-19: què en sabem?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Entrevistem el doctor Antoni Gual, psiquiatre, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Institut de Neurociències de l’Hospital Clínic de Barcelona, Universitat de Barcelona, i investigador en IDIBAPS, sobre el consum d’alcohol durant la Covid-19.

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • Vers una pràctica clínica on s’incloguin espais de reflexió 26 gener, 2023
    • Què és la mentalització? Conceptes bàsics i implicacions psicoterapèutiques 19 desembre, 2022
    • Consum de drogues il·legals en adults a Europa: quin és el panorama actual? 29 novembre, 2022
    • Tractament amb substàncies i drogues psicodèliques: una nova via terapèutica? 27 octubre, 2022
    • VI Jornades Tècniques PAIMM (Còrdova): compartint experiències clíniques sobre l’atenció a metges amb problemes de salut mental 30 setembre, 2022

    Temes tractats

    Addiccions Alcoholisme Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Malestar emocional Malestar professional Mentalització metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Presentisme laboral Professionals de la salut Pràctica Clínica Reflexió Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Web Médica Acreditada. Ver más
información

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2017
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria executiva CATSalut 2019
    • Memoria executiva CATSalut 2020
    • Memoria executiva CATSalut 2021
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea