Quan una persona ha pres la decisió de demanar ajuda per un problema d’addicció, comença un procés de canvi en el qual li acompanyaran diversos professionals de diferents àmbits amb la finalitat d’aconseguir la deshabituació. És a dir, viure sense la necessitat de consumir.
Des de la primera fase (fase de desintoxicació), i al llarg de tot el procés de deshabituació, es produeixen canvis, no només en la persona amb el problema d’addicció, sinó també en la dinàmica familiar i les seves relacions afectives. En moltes ocasions, la família pot viure aquest procés amb molta ansietat a causa de la falta d’informació sobre el procés i/o la falta d’habilitats per a la gestió dels canvis que es van produint. No és infreqüent, tampoc, que la família hagi viscut situacions difícils que hagin fet fallida la confiança en pacient (ocultació de consums, incompliment de tractaments, furts, etc.) o que li hagin portat a una postura de fatalisme i resignació enfront del problema.
Per tant, perquè l’abordatge terapèutic sigui efectivament integral, s’han de tenir en compte els aspectes emocionals, educatius i psicològics dels membres de la família. El procés de canvi del pacient repercuteix en la seva família, d’aquí la importància de garantir la seva bona integració en la dinàmica familiar. Per a això, és necessari crear espais per a les famílies on s’informi del procés de deshabituació i es revisin les dinàmiques familiars, incloent aspectes com la comunicació, els rols, l’establiment de límits, etc.
Sessions informatives del procés de deshabituació per a les families
Aquestes sessions es poden dur a terme bé en grups de familiars o bé en intervencions específiques amb el pacient i la seva família. En tots dos tipus de sessions se sol abordar:
- Informació sobre el procés d’addicció. En moltes ocasions la família compta amb informació que ha rebut de manera informal i que no podria ser del tot fidedigna o pot estar subjecta a prejudicis.
- Informació sobre el funcionament del procés de deshabituació. Aquesta informació permet entendre els canvis que va experimentant el pacient. El procés de comprensió ajuda a qüestionar els prejudicis i a rebaixar l’ansietat amb la qual s’afronten les fases del procés.
- Analitzar aspectes de la dinàmica familiar que s’han ressentit al llarg de la història de l’addicció així com facilitar la resolució de desacords i tensions.
- Facilitar l’autonomia del pacient qui, al llarg de la història de l’addicció, pot ser vist, en el si de la família, com algú que no es pot valer per si mateix.
- Conèixer els signes que podrien alertar d’una recaiguda i entendre’ls en el context de deshabituació del pacient. En aquests casos, és important fomentar la petició d’ajuda en lloc de caure en conductes recriminatorias.
Leave a Comment