93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

Els metges davant l’epidèmia per coronavirus (COVID-19): l’experiència del PAIMM de Madrid

    Home Clínica Galatea Els metges davant l’epidèmia per coronavirus (COVID-19): l’experiència del PAIMM de Madrid
    NextPrevious
    Doctora Enriqueta ochoa - paime madrid - covid coronavirus

    Els metges davant l’epidèmia per coronavirus (COVID-19): l’experiència del PAIMM de Madrid

    By Clínica Galatea | Clínica Galatea, Coronavirus, Entrevista | 0 comment | 20 abril, 2020 | 1

    Avui entrevistem a Enriqueta Ochoa Mangado, psiquiatra de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal i responsable del Programa d’Addiccions de l’esmentat hospital. Doctora en Medicina per la Universitat d’Alcalá, és també professora associada del seu Departament de Psiquiatria. Des de fa diversos anys, és la responsable del Programa d’Atenció al Metge Malalt (PAIMM) de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid (ICOMEM).

    Com a psiquiatra que exerceix a l’hospital Ramón y Cajal de Madrid, com ha viscut la pandèmia per la COVID-19?

    La pandèmia l’he viscuda al principi amb expectació, amb preocupació per la falta de mitjans i amb la incertesa pròpia del desconeixement sobre la seva naturalesa. Preocupació no només pels pacients sinó també pel personal sanitari. Un nombre important de companys es va contagiar a les primeres setmanes i, de fet, alguns han necessitat ser ingressats. Però també l’he viscuda amb el desig de col·laborar allà on se’ns demandés, sent conscient que era necessària l’aportació de tots davant la magnitud de la pandèmia.

    Com s’ha adaptat l’atenció a l’hospital per fer front a l’allau de pacients amb coronavirus? I el servei de psiquiatria, en concret?

    L’hospital Ramón y Cajal, que compta habitualment amb un total de 902 llits, ha presentat una important demanda de pacients COVID des de l’explosió de l’epidèmia. Ràpidament, es van remodelar els serveis i es va convertir gairebé en un hospital monogràfic COVID. Així, a 30 de març, hi havia a l’hospital 927 ingressats per COVID (confirmats i possibles) dels quals 103 eren a l’UVI. La pressió assistencial a urgències era altíssima. El dia que contesto aquesta entrevista (14 d’abril de 2020) tenim encara 504 ingressats per COVID (confirmats i possibles), dels quals 74 són a la UVI, i han mort per aquest motiu 402 persones.

    Aquestes xifres a ajuden a explicar la magnitud dels canvis que s’han hagut de dur a terme; llevat de la planta d’oncologia i les operacions urgents, tota l’activitat assistencial es va aturar per atendre pacients COVID. I tot l’hospital es va implicar en el seu tractament. La planta de psiquiatria també es va fer servir per a aquests pacients, i els pacients que estaven ingressats en ella es van traslladar a un hospital pròxim monogràfic de psiquiatria. Es van suspendre totes les consultes presencials de psiquiatria i l’atenció va passar a fer-se per via telefònica. Com a la resta de les especialitats, tots els metges i metgesses residents de primer, segon i tercer any (R1, R2 i R3), així com molts adjunts de psiquiatria, van passar a ser metges i metgesses COVID, i atenien com a tals en les plantes de hospitalització.

    La secció d’interconsulta, a la qual pertanyo, ha experimentat un increment notable de la demanda per atendre síndromes confusionals, trastorns reactius i psicosi en pacients COVID, a més de tractar els pacients psiquiàtrics amb COVID positiu ingressats a l’hospital.

    Des del primer moment, tot el servei de psiquiatria es va oferir a atendre el personal sanitari i no sanitari de l’hospital que ens demandés ajuda psicològica. Els psicòlegs i psicòlegs residents (PIR) del servei s’han ocupat (i segueixen fent-ho encara) de l’atenció i el suport psicològic als pacients ingressats i als seus familiars (en relació amb la malaltia i les pèrdues de familiars, etc.) i del seguiment a l’alta. I, quan ha calgut, també s’ha comptat amb la valoració per psiquiatria.

    Com a psiquiatra especialitzada en addiccions, com creu que ha afectat la pandèmia a les persones dependents d’alcohol i drogues? L’atenció a la seva salut mental s’ha vist alterada per la necessitat de prioritzar altres demandes?

    L’elevada pressió assistencial per atendre pacients infectats per COVID i les mesures de confinament han afectat en major mesura a les persones amb addiccions. Les desintoxicacions hospitalàries programades ja no es realitzen o es duen a terme amb més dificultat. A més, ha augmentat el consum d’alcohol i el de psicofàrmacs, i alguns dels pacients amb addiccions han augmentat els riscos als quals s’exposen per aconseguir les substàncies il·legals de què depenen.

    La necessitat de prioritzar l’atenció a la pandèmia, atesa la seva alta morbimortalitat, ha motivat que es posposessin algunes necessitats pròpies dels pacients amb trastorns mentals. A això s’afegeix que el tractament dels pacients amb trastorns mentals greus infectats per COVID pot ser més complicat, ja que poden donar-se alteracions conductuals que dificulten el compliment de les pautes mèdiques i de prevenció.

    Des de fa anys és vostè la coordinadora del Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) de Col·legi Oficial de Metges de Madrid. Com s’han organitzat per poder seguir atenent els metges i metgesses en aquestes circumstàncies?

    L’assistència als nostres companys en aquesta època és prioritària. Precisament per això, hem fet tot el possible per adaptar-nos als seus temps i les seves circumstàncies personals, i hem ampliat i flexibilitzat la nostra disponibilitat al màxim. La comunicació s’ha realitzat, en la seva major part, per telèfon o bé en línia, atès que no era possible l’atenció presencial.

    Han constatat un augment de les demandes? I, en aquest cas, quins són els principals motius de petició d’ajuda en aquestes circumstàncies?

    Hem constatat un lleuger augment de demandes, i els principals motius tenen a veure amb elevats nivells d’ansietat en relació amb morts de pacients que no van poder salvar-se, por del contagi d’un mateix i o por a contagiar familiars.

    Les conseqüències en els metges en primera línia d’atenció es veuran més a curt termini o és previsible que apareguin quan hagi passat la fase més aguda de l’epidèmia?

    Crec que a la fase aguda la majoria dels metges i metgesses s’ha bolcat en el treball, i serà més endavant, quan la situació millori, quan començaran a expressar-se emocions i reaccions que han estat contingudes de moment.

    coronavirus, covid-19, Entrevista, Professionals de la salut, Salut del metge, salut dels infermers, Salut dels psicòlegs

    Related Post

    • Consum d’alcohol durant la COVID-19: què en sabem?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Entrevistem el doctor Antoni Gual, psiquiatre, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Institut de Neurociències de l’Hospital Clínic de Barcelona, Universitat de Barcelona, i investigador en IDIBAPS, sobre el consum d’alcohol durant la Covid-19.

    • Mari Pau González

      Resiliència en els professionals de la salut durant la COVID-19: l’altra cara de la moneda

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Entrevistem la Maria Pau González (Doctora en Psicologia. Especialista en Psicologia Clínica. Màster en Psicologia de la Salut. Màster en lideratge i coaching organitzatiu. Experta en salut, treball i organitzacions. Coordinadora de l’àrea de promoció de la salut i prevenció de la Fundació Galatea) sobre la resiliència en els professionals de la salut durant la COVID-19.

    • entrevista coronavirus - covid 19 - Anabel Alonso

      Vivències traumàtiques durant la infecció per SARS-CoV-2: consells útils per a professionals de la salut en primera línia d’atenció

      By Clínica Galatea | 0 comment

      S’ha trencat la sensació de seguretat bàsica, aquesta fantasia d’invulnerabilitat que fa que no pensem tot el temps que la mort pot ocórrer en qualsevol moment. Els professionals no estan tractant només als pacients amb el problema, sinó que a la vegada estan preocupats per les seves pròpies famílies i coneguts. Aquesta pandèmia té un alt component d’incertesa.

    • Cuidar al cuidador

      Un nou paradigma? La cura del cuidador durant i després de la COVID-19

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Pel que fa a la cura dels cuidadors, en concret, dels professionals de la salut, els doctors Jo Shapiro i Timothy B. McDonald suggereixen algunes recomanacions, que afecten també als equips assistencials, a les institucions sanitàries i a la gestió pública i privada de les mateixes.

    • Andoni Anseán - Clínica Galatea

      La pandèmia per SARS-CoV-2: impacte en la prevenció del suïcidi

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Avui entrevistem Andoni Anseán, psicòleg, director del Màster de Gestió Clínica i Sanitària en Salut Mental i del Màster en Prevenció del Suïcidi de la Universitat Pablo de Olavide. La seva carrera professional sempre haRead more

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • La Clínica Galatea i el Centre de Psicoteràpia de Barcelona-Serveis de Salut Mental posen en marxa el projecte EYME 30 maig, 2022
    • Noves drogues psicoactives i patrons de consum: hi han hagut canvis abans i durant la pandèmia per COVID-19? 29 abril, 2022
    • Dilemes relacionats amb la identitat personal quan el professional de la salut té un trastorn mental 6 abril, 2022
    • Les 7 competències bàsiques del professional de la salut reflexiu/-iva 24 febrer, 2022
    • Experiències dels professionals de la salut en les noves epidèmies del segle XXI: una revisió qualitativa 24 gener, 2022

    Temes tractats

    Addiccions Alcoholisme Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Malestar emocional Malestar professional metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Presentisme laboral Professionals de la salut Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Web Médica Acreditada. Ver más
información

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2016
    • Memòria executiva CATSalut 2017
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria ejecutiva CATSalut 2019
    • Memoria ejecutiva CATSalut 2020
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea