El fet de si tenir antecedents familiars amb alcoholisme podria augmentar el risc de patir-lo s’ha plantejat des de l’antiguitat. Així, Plató i Plutarc coincidien ja en l’observació que la tendència a la beguda dels pares podria influir en la dels seus fills.
Es pot afirmar que el risc de patir alcoholisme és més gran (es calcula al voltant de 3-4 vegades més gran) en els fills dels alcohòlics que en els que no tenen pares amb alcoholisme, reduint el risc aproximadament a la meitat quan el parentiu no és de primer grau sinó de segon però sent, en aquest cas també, superior al dels individus sense antecedents familiars d’alcoholisme. Tot i que la relació observada pot explicar-se, en gran mesura, per factors genètics també cal tenir en compte factors psicosocials o contextuals, és a dir, l’efecte de l’aprenentatge (i de l’epigenètica) en la major propensió a acabar desenvolupant un trastorn per ús de alcohol.
Estudis genètics (alcoholisme)
Quant als estudis genètics, cal advertir que les conclusions presenten diverses dificultats. D’una banda, de la diversitat de criteris diagnòstics (o definició d’alcoholisme) i de notables diferències en els contextos socioculturals. En moltes ocasions, els estudis genètics s’obtenen de mostres de pacients ja en tractament, fet que suposa un biaix a l’hora d’inferir resultats a la població general. La relació causal també es veu dificultada pel fet que, en moltes ocasions, hi ha altres trastorns psiquiàtrics concomitants o bé l’heretabilitat té a veure amb la major vulnerabilitat a dimensions de la personalitat (com, per exemple, la impulsivitat) que incrementen el risc de desenvolupar una addicció.
També cal tenir en compte les diferències per gènere (major risc en homes que en dones) així com les diferències genètiques en la metabolització de la substància. Malgrat totes aquestes dificultats, sí que pot afirmar-se que hi ha una major vulnerabilitat de patir alcoholisme en els que tenen familiars amb problemes d’alcohol.
Queda encara molt camí per recórrer a l’hora de dilucidar com l’herència (tant la genètica com l’ambient) influeixen en l’alcoholisme. Però, amb l’evidència disponible fins al moment, és important, des del punt de vista clínic i preventiu, tenir en compte que els individus amb antecedents familiars d’alcoholisme haurien d’extremar les precaucions en el cas del consum d’alcohol, consultant al metge general o l’especialista el més aviat possible quan sospitin que el seu consum pot ser problemàtic.
Leave a Comment