L’any 2003, Valerie Sutherland i Cary L. Cooper van publicar en el seu llibre “De-stressing doctors” un conjunt de recomanacions per reduir el malestar emocional que poden sofrir els metges com a conseqüència de les característiques del seu treball (incloent no només la tasca sinó el context en el qual aquesta es desenvolupa) i també el desequilibri que pot donar-se entre la vida fora i dins del mateix. El pas previ al canvi exigeix un acte-anàlisi prèvia de què pot contribuir al malestar que permeti després aplicar estratègies específiques per abordar-ho. Aquests consells poden aplicar-se no només a metges sinó a la resta de professionals de la salut i no només a aquests.
Els 12 passos per superar el malestar emocional
Ens hem inspirat en el seu model de 12-passos i hem afegit algunes recomanacions que poden ajudar-li a superar el malestar emocional:
- Faci un registre o escrigui un diari durant unes setmanes en el qual assenyali com discorre el seu dia a dia i què creu que pot contribuir a augmentar el seu malestar emocional.
- Analitzi com es pren els imprevists. És a dir, com s’adapta als canvis i frustració. Donat que és inherent a la vida, és important aprendre a tolerar la incertesa.
- Revisi el seu diari valorant si pot delegar treball i si pot replantejar-se la distribució de tasques diàries.
- Procuri evitar la manera d’acció “accelerat”. Recordi’s a si mateix, sempre que pugui, l’aquest “vesteix-me a poc a poc que tinc pressa”. Per a això, és clau que aprengui a veure què és prioritari. El que no ho sigui, pot esperar.
- Marqui’s objectius que siguin realistes i assumibles. Pot resultar-li útil posar-se terminis i traduir els propòsits en accions concretes.
- Faci un pla setmanal en el qual incorpori aquestes accions concretes que es planteja posar en marxo dins d’un horari. Pot posar-ho en un lloc visible al seu domicili o en el seu despatx per veure si va complint les accions que es proposa. No es posi moltes tasques al principi ni molt complexes. Sigui benèvol i realista amb si mateix.
- Busqui la interacció amb persones que li facin sentir bé. Pot fer-ho tant dins com fora del seu treball.
- Si no practica esport de forma regular, eviti el sedentarisme sortint a fer una passejada o fent exercici aeròbic si pot almenys 3 vegades per setmana durant 30 minuts. Cuidi també la seva alimentació i no tregui hores al somni.
- Posi en pràctica alguna tècnica de relaxació diàriament (entreni’s en alguna que sigui senzilla, la qual cosa pot aconseguir amb recursos gratuïts online). Pot fins i tot incorporar alguna tècnica de meditació formal (o contemplació) com les que es proposen des del Mindfulness. Incorpori aquestes pràctiques sempre que pugui diàriament. Li serà més fàcil començar a poc a poc, dedicant, si pugues només uns minuts al dia i incrementant el temps a mesura que l’hàbit es vagi consolidant.
- Registri el temps que passa “connectat” a dispositius mòbils (telèfon, tablet i ordinador) i proposi’s incloure temps lliures de connexió tant diàriament com setmanalment. És important que eviti la connexió en les hores prèvies a dormir.
- Valori prendre’s descansos periòdics si pot al llarg del dia i de la setmana. No esperi a les vacances per desconnectar. Triï un moment diàriament en què, si més no per una estona, pugui dedicar un temps al que li agrada o a no fer gens.
Encara que les respostes individuals estan condicionades tant per l’organització del treball com per el “esperit del temps” que condueix a la denominada “societat de l’esgotament”, petits canvis en el nostre dia a dia poden ajudar-nos a viure millor.
Leave a Comment