Els dies 1 al 3 de juny se celebra a Sevilla el 25è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD). Sota el lema “La vulnerabilitat desde les neurociències a la salut mental”, aquest fòrum científic preténafavorir la discussió integradora i multidisciplinària en l’àmbit de la patologia dual, tot animant a la participació activa de psiquiatres, metges especialistes en addiccions, psicòlegs, personal d’infermeria, treballadors socials i investigadors. La trajectòria de lideratgeièxits de la SEPD, juntament amb la World Association on Dual Disorders (WADD), l’ha portat a afavorir un programa que, de la mà dels principals líders d’opinió nacionals i internacionals sobre el tema, abordi la qüestió de la vulnerabilitatamb un enfocament que uneixiels més recents avenços científics i la gran experiència clínica i d’investigació de tots els ponents participants.
Participació de la Clínica Galatea
El dia 1 de juny, diversos professionals de la Clínica i la Fundació Galatea participaran activament en un simposi, coordinat pel doctor Eugeni Bruguera, l’objectiu del qual és dirigir l’atenció a la importància de la prevenció de les addiccions i la patologia dual en estudiants de Medicina i en altres professionals de la salut.
La doctora María Dolores Braquehais obrirà el torn de ponències fomentant una reflexió antropològica i clínica sobre les raons que poden afavorir l’ús de substàncies entre els professionals de la salut a més d’analitzar els canvis en les substàncies i els patrons de consum en les noves generacions.
La doctora Olga González-Irizar, a continuació, presentarà les dades epidemiològiques més rellevants sobre el consum de substàncies en estudiants però també aportarà l’experiència clínica de liderar l’equip que atén aquest grup poblacional al programa pilot que s’està desenvolupant actualment a la Clínica Galatea.
Per acabar, Toni Calvo, de la Fundació Galatea, reflexionarà sobre les principals estratègies de prevenció de les addiccions i altres trastorns mentals en estudiants de ciències de la salut. Per això, no només presentarà les accions que la Fundació Galatea ha posat en marxa amb aquesta finalitat sinó que reflexionarà sobre les possibilitats que brinda una reformulació dels plans d’estudis de pregrau que contempli, clarament, la formació dels futurs professionals en competències transversals relacionades amb l’autocura, les eines de comunicació i la resiliència.
Un altre dels professionals de la Clínica, Cristo Cruz, participarà, el dia 3 de juny, al simposi, moderat pel doctor Carlos Chiclana, titulat “Adiccions comportamentals i patologia dual: perfils clínics, mecanismes d’addicció i comorbiditat”. La seva ponència versarà sobre els mecanismes implicats en el chemsex. La seva experiència en l’abordatge individual i grupal d’aquests casos al si del Programa d’Atenció Integral al Professional de la Salut Malalt que es desenvolupa a la Clínica Galatea, enriquirà, sens dubte, la discussió sobre els elements que poden propiciar que la intervenció terapèutica en aquest tipus de conducta addictiva sigui rigorosa i eficaç.
Aquest mateix dia, Regina Santiago, infermera d’hospital de dia i consultes externes de la Clínica, presentarà la comunicació oral titulada “El rol d’infermeria en l’abordatge integral al professional de la salut malalt”, basant-se en el treball clínic desenvolupat a la Clínica Galatea durant anys com a infermera especialitzada en aquest àmbit.
Aquesta participació activa dels professionals de la Clínica i la Fundació Galatea en un esdeveniment de l’envergadura del 25è Congrés de la SEPD pretén aconseguir l’atenció de la comunitat científica sobre aspectes relacionats amb les addiccions als professionals de la salut, fomentant la discussió de les estratègies en curs, i que es poden desenvolupar, a mitjà i llarg termini, tant a nivell preventiu com assistencial en aquest grup poblacional, adoptant una perspectiva que englobi tota la carrera acadèmica i professional.
Leave a Comment