93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

12 de maig, Dia Internacional de les Infermeres: la importància de l’auto-cura

    Home Clínica Galatea 12 de maig, Dia Internacional de les Infermeres: la importància de l’auto-cura
    NextPrevious
    dia internacional de les Infermeres - Clínica Galatea

    12 de maig, Dia Internacional de les Infermeres: la importància de l’auto-cura

    By Clínica Galatea | Clínica Galatea | 0 comment | 12 maig, 2023 | 0

    Entrevistem avui l’Eva Gausachs, directora d’infermeria de la Clínica Galatea, amb motiu del Dia Internacional de les Infermeres, que se celebra cada 12 de maig

    Des del seu punt de vista, quin és el missatge que caldria que arribés a la població general aquest dia?

    Avui, en el Dia Internacional de les Infermeres i Infermers, de ben segur que podrem accedir a molts articles d’opinió al respecte, que aporten diferents mirades que tradueixen diferències maneres d’entendre la professió.Potser no cal intentar sorprendre amb noves narratives, sinó rescatar exposicions brillants de companyes infermeres, com la Carme Espinosa Fresnedo (presidenta electa de la North American Nursing Diagnosis Association, NANDA), quan diu“que les paraules ens serveixen per explicar el nostre món i per a conèixer el món que ens envolta”.


    Però avui, com a directora d’infermeria de la Clínica Galatea, he de tenir un record per quan les infermeres “ens trenquem”, perquè els professionals de la salut també precisem ser ajudats. És per aquest motiu que la Clínica Galatea intenta oferir un espai segur, equilibrat i compassiu perquè les persones ateses experimentin el sofriment, però també es permetin experimentar l’alegria.Vull transmetre que és un espai on, si ens cal ajudar, podrem treballar amb el cor obert i amb relacions no jeràrquiques,però amb límits savis.


    Personalment, el pas per la Clínica Galatea, com a professional de la salut mental, m’ha permès veure de prop el trencament del company o la companya i també repensar la manera en què tractem l’angoixa mental i emocional greu.

    Les paraules importen?

    El llenguatge ens identifica i forma part de la nostra identitat com a persones, també com a grup professional. És evident que, per a mi, des del punt de vista personal és de vital importància l’ús adequat de les paraules, perquè he vist i he patit com en diferents moments la manera de parlar de les infermeres i de la nostra professió ens ha fet molt mal.


    L’essència de la nostra disciplina recau en la paraula cura i sembla que no ens acabem de creure que el que fem, cuidar, és complex, és difícil, és únic i és sagrat. Les infermeres de salut mental som molt conscients del poder que té la paraula, eina bàsica per establir una relació terapèutica. Tenim la certesa que les nostres paraules curen i cuiden, influeixen en l’estat de l’ànim de l’altre i contribueixen al desenvolupament de les capacitats, és a dir, en la salut.

    Què aporta l’acompanyament d’infermeria al pla terapèutic del malalt?

    Les infermeres tenim molta experiència en ajudar a les persones a apoderar-se, a prendre les regnes de les seves vides malgrat els problemes als quals s’enfronten o amb els que han de conviure. Ajudem a les persones a recuperar les seves històries per identificar aquelles qüestions que els impedeixen desenvolupar amb plenitud la seva pròpia vida. El concepte que som éssers multidimensionals, un tot indivisible, és una realitat amb la que en major o menor mesura connectem tots els lectors d’aquestes paraules. La nostra salut física està directament vinculada a la nostra salut mental, i la nostra salut mental i emocional estàíntimament relacionada amb la física. Som un tot i formem part d’una xarxa de connexions i de relacions intra-, inter- i transpersonals.

    Què vol dir per a vostè auto-cura o cura d’un mateix?

    L’auto-cura engloba principis ètics, filosòfics, existencials i espirituals. Ens cal reflexionar sobre com ens relacionem amb nosaltres mateixos, amb els altres, amb l’entorn i la natura. Per tant, ens convida a estar atents. Potser un dels propòsits més humils, més poderosos i auto-exigents que podem tenir com a infermeres és dotar de propòsit i sentit cada dia de la setmana.


    La gent que m’envolta sap que sóc una defensora dels petits detalls i, per tant, intento renovar cada matí quan surt el sol el meu compromís viu. Cada nou dia és una nova oportunitat per practicar la voluntat, la constància i l’atenció plena amb amor, compassió i acceptació. Juntament amb el vincle i la connexió amb la natura, el més destacat d’aquests últims temps viscuts per la pandèmia ha estat l’apreciació del valor de les relacions personals significatives, així com l’agraïment profund pel do d’estimar i ser estimats.

    Com enllaçaria aquest concepte de cura d’un mateix amb la identitat de la infermera?

    Les infermeres acostumem a iniciar un diàleg amb un “jo sóc infermera”, paraules que ens identifiquen i en afirmen. Assenyalem la zona del cor per expressar “jo soc”, però vivim identificats amb la ment, amb el pensament, lluny del cor, lluny del ser.Avui voldria aprofitar per recordar a totes les infermeres i lectors que ens puguin acompanyar que el cor és l’espai interior de calma, silenci i quietud, on veritablement som i on tot és. El cor és el lloc al qual tornem quan ens sentim plens de soroll interior i exterior, quan tot sembla confós, agitat, precipitat. El cor ens fa ser instruments de pau, ser genuïns, ser silenciosos, ser discrets, tornar a la simplicitat, tornar a l’essència, tornar a la font de vida, tornar a la llibertat, tornar a l’ésser. Recordem que només podrem comprendre els altres i la seva realitat si mirem el seu món per la seva finestra.“L’empatia” forma tant part del nostre discurs quotidià que tenim tendència a oblidar la complexitat del procés. En el nostre dia a dia, les infermeres tenim tanta pressa que quan caminem mantenim la mirada al terra i ens oblidem d’aixecar els ulls i mirar al cel. Setmana darrera setmana ens passa el temps, sense ser conscients de com les nostres rutines afecten la nostra salut i el nostre benestar.

    En aquests moments, quin considera que és el major repte per a les infermeres?

    Em sembla de vital importància finalitzar aquesta entrevista transmetent una experiència concreta: la il·lusió i l’esperança que comporta el nostre projecte de la Clínica Galatea, ja que s’ha augmentat la dotació de l’equip infermer. Una línia clau del nou pla estratègic és renovar les nostres funcions i responsabilitats.


    De ben segur és moment de començar a comprendre, de començar a encarnar el veritable significat de viure el moment present amb consciència, sentit, propòsit i profunditat.


    Que finalitzem el Dia Internacional de les Infermeressent capaces de poder-nos veure en l’altre, de despertar sentiments de calidesa, gratitud, connexió i unitat allà on ens trobem com a col·lectiu professional. Que recordem que la necessitat universal d’amor justament és el nostre anellatge i l’amabilitat, l’habilitat d’estimar. Que aquesta reflexió personal us ajudi a extreure com cuidar-nos i com cuidar la professió. El tresor més gran del món és compartir la vida amb les persones que estimem, que respectem, que admirem. Jo no seria qui soc sense tenir una paraula d’agraïment a totes les companyes infermeres que m’han acompanyat al llarg de la meva trajectòria professional. I si aquestes paraules no serveixen per millorar les nostres relacions com a infermeres, el nostre entorn… haurem de cercar altres paraules.

    Feliç Dia Internacional de les Infermeres!

    Infermeres

    Related Post

    • Patologia Dual | Clínica Galatea

      25è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual: la perspectiva galatea sobre la prevenció i tractament d’addiccions en estudiants de professions sanitàries

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Els dies 1 al 3 de juny se celebra a Sevilla el 25è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD). Sota el lema “La vulnerabilitat desde les neurociències a la salut mental”, aquest fòrum científic preténafavorir la discussió integradora i multidisciplinària en l’àmbit de la patologia dual, tot animant a la participació activa de psiquiatres, metges especialistes en addiccions, psicòlegs, personal d’infermeria, treballadors socials i investigadors.

    • Placa Josep Trueta

      La Fundació Galatea rep la placa Josep Trueta 2023 al mèrit sanitari

      By Clínica Galatea | 0 comment

      El passat 22 de febrer de 2023, la Fundació Galatea ha estat distingida amb la placa Josep Trueta al mèrit sanitari, que atorga la Generalitat de Catalunya i amb la qual reconeix la seva tasca, trajectòria i contribució a l’avenç i la millora de l’àmbit de la salut. L’acte de lliurament d’aquesta distinció, que es va crear el 1998 per commemorar el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català Josep Trueta Raspall, té lloc avui al Palau de la Generalitat. La darrera concessió de les medalles va tenir lloc l’any 2019.

    • La reflexió a la pràctica clínica

      Vers una pràctica clínica on s’incloguin espais de reflexió

      By Clínica Galatea | 0 comment

      En els darrers anys, s’ha anat consolidant l’aposta per generar espais de reflexió a la pràctica clínica quotidiana per a poder aturar-nos a dialogar sobre aspectes relacionats amb la nostra feina i que impacten, no només en nosaltres, sinó també en els pacients que atenem i en la resta d’actors involucrats al nostre dia a dia, de manera més o menys explícita.

    • Jornades PAIMM - Jornadas PAIME

      VI Jornades Tècniques PAIMM (Còrdova): compartint experiències clíniques sobre l’atenció a metges amb problemes de salut mental

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Els dies (30 de setembre i 1 d’octubre de 2022) se celebren a Còrdova les VI Jornades Clíniques del Programa de Atenció al Metge Malalt (PAIMM), trobada que s’organitza cada dos anys i que reprèn, aquesta vegada, el format presencial que havia estat suspès durant la pandèmia per COVID-19. L’amfitrió de les jornades és el Col·legi Oficial de Metges de Còrdova que, a més, celebra aquest any el vintè aniversari de la posada en marxa del seu programa PAIMM.

    • Estudi COVID-19 Clínica Galatea Postpandemia

      L’impacte de la COVID-19 en professionals de la salut més enllà de 2020: resultats de la segona fase de l’estudi Galatea

      By Clínica Galatea | 0 comment

      La Fundació Galatea va publicar el mes de gener passat les conclusions de la segona fase de l’estudi sobre les repercussions de la COVID-19 en la salut i l’exercici professional dels professionals de la salut de Catalunya.

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • 25è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual: la perspectiva galatea sobre la prevenció i tractament d’addiccions en estudiants de professions sanitàries 31 maig, 2023
    • 12 de maig, Dia Internacional de les Infermeres: la importància de l’auto-cura 12 maig, 2023
    • Què sabem dels efectes dels cannabinoides a les funcions cognitives? 8 maig, 2023
    • Agressions a professionals sanitaris: tolerància zero 29 març, 2023
    • La Fundació Galatea rep la placa Josep Trueta 2023 al mèrit sanitari 24 febrer, 2023

    Temes tractats

    Addiccions agressions Alcoholisme cannabinoides Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Josep Trueta Malestar emocional Malestar professional Mentalització metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Premis Presentisme laboral Professionals de la salut Pràctica Clínica Reflexió Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Web Médica Acreditada. Ver más
información

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2017
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria executiva CATSalut 2019
    • Memoria executiva CATSalut 2020
    • Memoria executiva CATSalut 2021
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea