Per patología dual s’entén la coexistència, en un mateix pacient, de dos trastorns mentals, un dels quals ha de ser una addicció. Els professionals sanitaris tenen major risc per desenvolupar un problema de patologia dual que la resta de professionals i que la població general. Entre els factors que expliquen aquest augment de la vulnerabilitat destaquen la fàcil accessibilitat a algunes substàncies addictives (tranquil·litzants, analgèsics opiacis, …) a les quals poden recórrer quan presenten malestar psicològic i la tendència a demorar la petició d’ajuda quan es produeix un trastorn mental, recorrent, en ocasions, a l’autoprescripció de substàncies que poden generar dependència o al consum d’alcohol com a forma de pal·liar el seu patiment.
Per abordar aquesta temàtica, del 23 al 26 d’octubre de 2013 es va celebrar a Barcelona el III Congreso Internacional de Patología Dual , organitzat per la Sociedad Española de Patología Dual amb el patrocini de nombroses entitats públiques i privades. En aquest congrés, hi va haver un Simposi paral·lel dedicat específicament al problema de la Patologia Dual en Personal Sanitari.
Entre les activitats realitzades van destacar principalment dos Simposis. En primer lloc, el Simposi sobre el paper del Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) en l’atenció a aquest tipus de patologia, moderat pel Dr Serafín Romero, secretari general de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC). En segon lloc, cal destacar el Simposi sobre els riscos psicosocials de la Professió Mèdica a Espanya, moderat per la Dra María Dolores Crespo Hervás, presidenta del PAIME al Col·legi de Metges de Madrid.
Participació de l’equip de Clínica Galatea
Els professionals de Clínica Galatea van tenir una participació destacada en diversos fòrums relacionats amb la patologia dual en professionals sanitaris. L’equip de psicologia de la nostra Clínica va participar en el Simposi sobre Factors de Risc i Estratègies Psicoterapèutiques en professionals sanitaris amb patologia mental i/o addictiva, aportant reflexions i dades sorgides dels anys d’activitat assistencial amb aquest tipus de pacients.
En un altre simposi, en què van participar el Dr. José Eduardo Montejo i la Dra. María Dolores Braquehais, a més d’altres ponents estrangers com el britànic Dr. Andrew Tresidder o el francès Dr. Yves Leopold es van descriure els diversos programes internacionals que atenen el professional sanitari malalt. El Dr. Tresidder també va proposar la seva estratègia psicoterapèutica d’intervenció amb aquest tipus de pacients en un Taller sobre el Triangle Dramàtic i els Quatre Acords.
Finalment, el Dr. Antoni Arteman, director adjunt de la Clínica Galatea, va moderar el Simposi sobre l’atenció a infermers amb patologia dual, en què també van participar el Dr. Miquel Jordi Bel, la Dra. María Cecilia Navarro i la Lda. Regina Santiago Juárez, doctors i infermera de Clínica, respectivament.
Totes les activitats van tenir una bona acollida per part del públic que en els espais de debat va mostrar el seu interès per un tema que, malgrat la seva incidència en el col•lectiu mèdic, fins al moment no ha gaudit de l’oportunitat de donar-se a conèixer en reunions científiques d’aquesta importància.
Leave a Comment