El Programa d’Atenció al Metge Malalt (PAIMM) compleix enguany el seu 25è aniversari. Per celebrar-ho, el dia 16 de novembre s’ha celebrat un acte al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), en el qual diversos ponents han analitzat el passat, present i futur d’aquesta iniciativa, pionera a Europa.
El PAIMM, gestionat per la Fundació Galatea, és un programa dedicat a l’assistència dels metges col·legiats a Catalunya que presenten trastorns mentals, incloses les conductes addictives a l’alcohol i altres drogues. Ofereix un tractament, altament confidencial, la finalitat del qual és la recuperació dels metges des del punt de vista personal però també pretén garantir el retorn a l’exercici de la professió en condicions que no comprometin la seguretat de la seva praxi.
La seu assistencial del programa s’ubica a la Clínica Galatea, on també s’ofereix atenció a altres professionals de la salut de Catalunya els col·legis professionals dels quals tenen conveni amb la Fundació Galatea. La Clínica, a més, ofereix l’opció d’ingrés hospitalari als metges atesos a la xarxa ambulatòria del Programa de Atención al Médico Enfermo (PAIME) de la resta d’Espanya que requereixen aquesta modalitat d’intervenció.
A més del vessant clínic, la Fundació Galatea manté una activitat creixent i diversa, orientada a la prevenció i promoció de la salut entre els metges, procurant que es vagi implantant un canvi en la cultura de les institucions i els professionals que es tradueixi en accions que s’emmarquin al nou paradigma de la cura al cuidador.
Ponències i taules de debat
La jornada ha estat inaugurada pel president del CoMB, Jaume Padrós; el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Josep Vilaplana, i el president de la Fundació Galatea, Miquel Vilardell. En la presentació han traçat una breu història sobre els inicis del PAIMM des del punt de vista institucional.
Tot seguit, la psicòloga especialista en els professionals de la sanitat i consultora del Deganat d’Educació Mèdica de Postgrau de Londres i del Servei Nacional d’Avaluació Clínica del Regne Unit, Jenny Firth-Cozens, ha pronunciat la conferència magistral L’estrès als metges i els seus enllaços amb la seguretat del pacient. Després d’aquesta mirada més internacional, el catedràtic emèrit de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un dels impulsors del PAIMM des dels seus inicis, Miquel Casas, ha recordat com va ser la posada en marxa del programa i també reflexionat sobre com ha evolucionat el seu model al llarg del temps.
Les ponències inicials han anat seguides de dues taules rodones, totes dues moderades pel secretari del CoMB, Gustavo A. Tolchinsky. A la primera, centrada a analitzar els èxits obtinguts en els 25 anys al programa, hi han participat el director assistencial de la Clínica Galatea, Eugeni Bruguera; la responsable de la Unitat d’Acollida del programa, Carme Bule, i el coordinador fins a l’any 2020 de la xarxa PAIME, Serafín Romero. La segona taula ha discutit sobre els reptes que l’esperen al programa els propers anys. Hi han participat la cap de servei de la Clínica Galatea, Ma. Dolores Braquehais; la referent del PAIMM de Girona, Catalina Roig; el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, Joan Vegué, i la vicesecretària del COMB, Sònia Miravet.
El torn d’intervencions s’ha tancat amb la participació del director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo; la coordinadora de formació i promoció de la salut de la Fundació Galatea, Marta López, i el catedràtic de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria de la UAB, Antoni Bulbena. S’han presentat les iniciatives més recents del programa: la creació de l’Espai Galatea, situat al carrer Craywinckle de Barcelona gràcies al patrocini de la Fundació Soler i Daniel i a l’ajuda del bisbat. Aquest local permetrà ampliar l’espai d’atenció ambulatòria de la Clínica Galatea, però també desenvolupar intervencions emmarcades en les tasques de prevenció i promoció de la salut dels metges de la Fundació Galatea. D’altra banda, des del punt de vista de la formació i la investigació, s’ha anunciat la posada en marxa de la Càtedra Galatea, dins del Departament de Psiquiatria de la UAB, gràcies al mecenatge de Mutual Mèdica i del CoMB.
Reconeixement especial a persones claus en la història del PAIMM
L’acte commemoratiu ha conclòs amb el reconeixement especial a tres figures claus a la història del PAIMM: Miquel Casas, promotor del PAIMM des dels seus inicis; Antoni Arteman, que durant anys va ser el director de la Fundació Galatea, així com el director general de la Clínica Galatea, i Ignasi Martí Ragué, director de relacions institucionals dels laboratoris Almirall, qui sempre ha mostrat un compromís actiu amb les activitats de promoció de la salut de la Fundació Galatea.
La cloenda de la jornada ha correspost a Jaume Padrós i Miquel Vilardell i també a Manel Balcells, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Leave a Comment