93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

Valors i necessitats en professionals de la salut: com trobar l’equilibri?

    Home Benestar Valors i necessitats en professionals de la salut: com trobar l’equilibri?
    NextPrevious
    Cuidar al cuidador

    Valors i necessitats en professionals de la salut: com trobar l’equilibri?

    By Clínica Galatea | Benestar | 0 comment | 10 gener, 2020 | 0

    Els cuidadors en general, i els professionals de la salut en particular, dediquen gran part de les seves energies a respondre a les necessitats de la resta (pacients, familiars de pacients, programes comunitaris, etc.). En ocasions, en el lliurament a la cura de l’altre acaben per sacrificar les necessitats pròpies o les de l’entorn afectiu més proper. I aquest desequilibri pot acabar afectant el professional com a persona. Per analitzar els dilemes que activa aquesta trobada de prioritats, farem menció a dues perspectives: la de les necessitats, basant-nos en la teoria de la motivació humana de Maslow, i la dels valors, prenent com a referència el pensament de Max Scheler.

    Les necessitats segons la piràmide de Maslow

    L’any 1943, Abraham Maslow va formular la “Teoria sobre la Motivació Humana”. Va jerarquitzar les necessitats en una piràmide, coneguda com la piràmide de Maslow, en la qual es graduen les necessitats des més a menys indispensables per a la supervivència. D’acord amb aquest criteri, apareixen cinc nivells ordenats de manera jeràrquica. A mesura que es van satisfent les necessitats d’un nivell van sorgint nous desitjos per cobrir noves expectatives. La motivació pot entendre’s com la força que activa la nostra conducta per assolir els esmentats desitjos.

    La categorització de Maslow, des de la base fins a la cúspide de la piràmide, inclou:

    1. Necessitats Bàsiques, que serien lesnecessitats imprescindibles per al desenvolupament de la vida humana i per a la seva supervivència: alimentació, descans, sexe o manteniment de la salut.
    2. Necessitats de seguretat i protecció, apareixerien una vegada satisfetes per complet les necessitats bàsiques. Per exemple: la salut, la feina, l’habitatge.
    3. Necessitats d’afiliació i afecte, associades al desenvolupament afectiu, la participació en la societat i tots aquells aspectes que facin a la persona sentir-se integrada socialment (activitats culturals, esportives i recreatives, etc.).
    4. Necessitats d’estima. Són de dos tipus: 1) intrapersonals (respecte a sí mateix, cura personal, com ens comuniquem amb nosaltres mateixos, independència, fites personals, etc.) i, 2) interpersonals (reconeixement, atenció, estatus, etc.)
    5. L’autorealització, vinculades a la necessitat de donar sentita la vida i que permeten el desenvolupament integral de la persona.

    Segons la teoria de Maslow, per tal que les persones desitgin assolir aquest nivell, han de satisfer les necessitats establertes en la resta de nivells de la piràmide seguint la jerarquització que ell proposa. Tot i així, el capitalisme, especialment en la seva fase tardana, es caracteritza també per estimular la creació de necessitats, moltes d’aquestes no bàsiques, per activar el consum; fet que cal tenir en compte més enllà de la categorització que proposa Maslow.

    La teoria dels valors de Max Scheler

    No obstant, a l’hora d’analitzar la presa de decisions en les persones, les necessitats més bàsiques poden sacrificar-se en nom de determinats valors. El filòsof Max Scheler també va elaborar la seva pròpia piràmide de classificació dels valors, entesos com a criteris d’estimació o d’assignació, en sentit extremo, de les polaritats “bo” vs. “dolent”. Els valors, segons Diego Gracia, poden dividir-se en “valors instrumentals” (persegueixen una finalitat; p. ex. utilitat) i “valors intrínsecs” (no persegueixen una finalitat en sí mateixos; p. ex.: la justícia).

    Per a Scheler hi ha quatre nivells en l’escala de valors, dels quals els dos més propers a la cúspide són específicament humans:

    1. Valors vinculats a l’agradabilitat: dolç-amarg.
    2. Valors vitals: sa-malalt.
    3. Valors espirituals: Estètics (bonic-lleig), jurídics (just-injust), intel·lectuals (verdader-fals).
    4. Valors religiosos: sant-profà.

    D’alguna manera, aquest recorregut ens permet veure que les necessitats bàsiques (segons l’escala de Maslow) poden arribar a abandonar-se o no cobrir-se en considerar un valor intrínsec pel que paga la pena descuidar-los.

    El que hem observat és que la vocació professional en les carreres dedicades a la cura, fins i tot si es torna en el nostre principal sentit vital, no ha de renyir amb l’autocura. Perquè sabem que mantenir l’equilibri en aquest sentit redundarà positivament en el nostre benestar personal al mateix temps que millorarà la qualitat de la nostra tasca.

    Benestar, Equilibri, Malestar professional, Mindfulness, Professionals de la salut

    Related Post

    • Ultramodernitat ultramodernidad | Clínica Galatea

      Ultramodernitat: com la nostra atmosfera cultural afecta les nostres vivències

      By Clínica Galatea | 0 comment

      De manera general, es pot dir que ens trobem immersos en la “ultramodernitat” i, socio-econòmicament, en allò que es denominaria tercera fase del capitalisme, el capitalisme financer, que debutaria poc després de la crisi del petroli (el 1973) i s’acceleraria des del inici del segle XXI. Això és més evident, és clar, en països amb major PIB, i, encara que hi han diferències en cada entorn segons altres variables socio-culturals, es detecten unes tendències generals pròpies del procés de globalització.

    • agressions a professionals de la salut | Clínica Galatea

      Agressions a professionals sanitaris: tolerància zero

      By Clínica Galatea | 0 comment

      La Confederació d’Ordres Mèdiques Europees (CEOM), en la reunió celebrada a Lisboa el novembre de 2019, va declarar el dia 12 de març com a “Dia Europeu contra les agressions a metges i professionals sanitaris”. De fet, es calcula que prop d’un 25 % dels incidents de violència laboral tenen lloc al sector sanitari i aproximadament un 50 % dels seus professionals han estat o seran objecte d’algun incident violent en el transcurs de la seva vida laboral.

    • La reflexió a la pràctica clínica

      Vers una pràctica clínica on s’incloguin espais de reflexió

      By Clínica Galatea | 0 comment

      En els darrers anys, s’ha anat consolidant l’aposta per generar espais de reflexió a la pràctica clínica quotidiana per a poder aturar-nos a dialogar sobre aspectes relacionats amb la nostra feina i que impacten, no només en nosaltres, sinó també en els pacients que atenem i en la resta d’actors involucrats al nostre dia a dia, de manera més o menys explícita.

    • Mentalització - Mentalización- Clínica Galatea

      Què és la mentalització? Conceptes bàsics i implicacions psicoterapèutiques

      By Clínica Galatea | 0 comment

      La mentalització és la capacitat de donar sentit a la conducta pròpia i de l’altre a través de tenir en compte els estats mentals de les persones (conjunt de pensaments, creences, emocions, desitjos, intencions…). Anthony Bateman, un dels principals impulsors de la teoria, la defineix com: “veure’m a mi mateix des de fora i veure a l’altre des de dins”. Ens permet tenir una percepció de nosaltres mateixos, del nostre self, com un agent propi que decideix en base als seus estats mentals.

    • Suïcidi - Clínica Galatea

      Tenen alguns professionals un major risc de suïcidi? Anàlisi del fenomen i principals recomanacions

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Quan es produeix una situació de dolor psíquic intolerable, el suïcidi es pot acabar veient com l’única manera que aquest patiment cessi. Un cop iniciat aquest procés mental, el pas a l’acte depèn també de factors com ara la intensitat de la clínica de malestar intens, fins arribar, de vegades, a un pensament dissociat o dicotòmic, com també de la sensació del subjecte de sentir-se capaç de dur-ho a terme.

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • Ultramodernitat: com la nostra atmosfera cultural afecta les nostres vivències 27 setembre, 2023
    • La teràpia de grup: Els factors terapèutics 3 juliol, 2023
    • 25è Congrés de la Societat Espanyola de Patologia Dual: la perspectiva galatea sobre la prevenció i tractament d’addiccions en estudiants de professions sanitàries 31 maig, 2023
    • 12 de maig, Dia Internacional de les Infermeres: la importància de l’auto-cura 12 maig, 2023
    • Què sabem dels efectes dels cannabinoides a les funcions cognitives? 8 maig, 2023

    Temes tractats

    Addiccions agressions Alcoholisme cannabinoides Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Josep Trueta Malestar emocional Malestar professional Mentalització metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Premis Presentisme laboral Professionals de la salut Pràctica Clínica Reflexió Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Teràpia de grup Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals Ultramodernitat

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Web Médica Acreditada. Ver más
información

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria executiva CATSalut 2019
    • Memoria executiva CATSalut 2020
    • Memòria executiva CATSalut 2021
    • Memòria executiva CATSalut 2022
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea