93 205 72 67
info@clinica-galatea.com
  • La Clinica Galatea
  • Equip
  • Publicacions
  • Docència i formació
  • La Fundació Galatea
  • Español
  • English
Clínica GalateaClínica GalateaClínica GalateaClínica Galatea
  • Inici
  • Oferta assistencial
  • Testimonials
  • Com accedir-hi
    • Professionals de la salut i altres
    • Criteris d’admissió i exclusió
  • FAQ’S
  • Instal·lacions
  • Bloc
  • Contactar

Compartint experiències amb altres països en l’atenció a la salut mental dels metges durant la pandèmia de la COVID-19

    Home Clínica Galatea Compartint experiències amb altres països en l’atenció a la salut mental dels metges durant la pandèmia de la COVID-19
    NextPrevious
    Salud de los médicos - PAIMM - PAIME

    Compartint experiències amb altres països en l’atenció a la salut mental dels metges durant la pandèmia de la COVID-19

    By Clínica Galatea | Clínica Galatea | 0 comment | 11 maig, 2020 | 1

    El passat 6 de maig es va celebrar, per videoconferència i transmès per “streaming” al canal de YouTube del Col·legi de Metges d’Uruguai, una trobada entre professionals de diferents països dedicats a la cura dels metges. L’organització de l’esdeveniment va ser a càrrec de el Programa d’Atenció al Metge (BIENPro) del Col·legi Mèdic d’Uruguai, liderat pel doctor Juan Dapueto.

    Aquesta trobada s’emmarca en una estratègia més àmplia d’estreta col·laboració entre el Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) d’Espanya i les iniciatives, inspirades en aquest model, que s’han anat desenvolupant en els últims anys en alguns països de Llatinoamèrica, com és el cas d’Argentina (programa PASMME).

    A la sessió de treball es van abordar diverses qüestions. Després de la introducció inicial a càrrec del doctor Blauco Rodríguez, president del Col·legi Mèdic d’Uruguai, va prendre la paraula el doctor Serafín Romero, de l’Organització Mèdica Col·legial i coordinador nacional del PAIMM. El doctor Romero va descriure com la pandèmia ha impactat en els metges i altres professionals de la salut a Espanya, i va analitzar les fortaleses i debilitats de les estratègies posades en marxa de cara a convertir l’experiència de la COVID-19 en una oportunitat per repensar la manera en la qual s’organitza l’assistència sanitària a Espanya, fer una revisió crítica de la dotació de recursos materials i humans i mantenir l’aposta per cuidar els metges amb programes com el PAIMM.

    La doctora M. Dolores Braquehais, de la Clínica Galatea, després d’oferir unes breus pinzellades epidemiològiques, es va centrar en l’anàlisi dels factors relacionats amb el malestar psíquic dels professionals de la salut, en concret dels metges, durant la pandèmia, i va desglossar el seu impacte en funció d’una sèrie de factors:

    1. nivell d’exposició al virus i les seves conseqüències.
    2. situació epidemiològica i mesures de salut pública adoptades en cada país o regió.
    3. recursos materials.
    4. recursos humans.
    5. aspectes propis de cada individu.

    Finalment, va descriure les iniciatives desenvolupades per la Fundació Galatea i com la Clínica Galatea ha anat adaptant la provisió de serveis amb la finalitat de no interrompre l’atenció clínica al mateix temps que s’adoptaven les mesures de prevenció contra la pandèmia.

    El doctor Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i cap del servei de Medicina Interna de l’Hospital de Badalona, ​​va iniciar la seva al·locució amb un relat en primera persona de com havia viscut la pandèmia tant a nivell personal com professional. Després d’aquest testimoni, va passar a resumir, breument, quines accions ha posat en marxa el CoMB durant la pandèmia per ajudar a garantir la protecció dels metges, no només pel que fa a minimitzar els riscos de contagi sinó també les mesures de protecció social, jurídica i deontològica per als col·legiats. Va subratllat així mateix com s’ha pogut seguir mantenint el paper tutelar clau, com a organisme regulador, en els casos de metges amb trastorns mentals (entre ells, les addiccions) amb potencial risc per a la praxi dins de l’especificitat pròpia del model PAIMM.

    Finalment, la doctora Silvia Bentolila, Coordinadora del PASMME del Col·legi de Metges de la Província de Buenos Aires, Districte III, va descriure, a grans trets, el Pla d’Acció Nacional de resposta en Salut mental i Suport Psicosocial (SMAPS) desenvolupat, a nivell estatal, per part de la Direcció Nacional de Salut Mental i Addiccions del Ministeri de Salut d’Argentina. Aquest programa es va posar en marxa des que es va activar l’alerta per la pandèmia de la COVID-19 amb la intenció de reduir l’impacte psicosocial d’aquesta situació en la població. D’acord amb un model basat en la intervenció en desastres, s’han anat articulant diverses accions i identificant grups de risc, entre ells els professionals de la salut, que rebrien un suport més intensificat en aquestes circumstàncies. L’experiència adquirida per l’equip coordinador de l’SMAPS arran d’intervencions en altres situacions d’emergència o desastres i, en concret, durant l’epidèmia d’influenzavirus A H1N1 de 2009, ha permès que s’hagi pogut posar en marxa, amb celeritat i eficàcia, una sèrie de mesures preventives que, previsiblement, reduiran l’impacte negatiu de la pandèmia tant en població general com en grups de més risc psicosocial.

    La posada en comú de diferents experiències a nivell internacional en la cura als professionals de la salut resulta ineludible a l’hora d’enriquir el nostre model d’atenció a aquest col·lectiu de risc en una situació com la pandèmia actual.

    coronavirus, covid-19, PAIMM, Professionals de la salut, Salut del metge, salut dels infermers, Salut dels psicòlegs

    Related Post

    • Estudi COVID-19 Clínica Galatea Postpandemia

      L’impacte de la COVID-19 en professionals de la salut més enllà de 2020: resultats de la segona fase de l’estudi Galatea

      By Clínica Galatea | 0 comment

      La Fundació Galatea va publicar el mes de gener passat les conclusions de la segona fase de l’estudi sobre les repercussions de la COVID-19 en la salut i l’exercici professional dels professionals de la salut de Catalunya.

    • Realitat virtual - Clínica Galatea

      La Clínica Galatea i el Centre de Psicoteràpia de Barcelona-Serveis de Salut Mental posen en marxa el projecte EYME

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Els passats 16 i 25 de febrer de 2022, es va realitzar, a la Sala Auditori de l’Hospital de Dia del Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB), el Curs de formació per a la utilització d’EYME en psicoteràpia, adreçat conjuntament als professionals de la Clínica Galatea i de l‘hospital de dia de CPBSSM. El curs va ser dirigit pels docents Guillem Feixas, Josep Montañés i Anna Calvo.

    • Competencias profesionales de la salud | Clínica Galatea

      Les 7 competències bàsiques del professional de la salut reflexiu/-iva

      By Clínica Galatea | 0 comment

      en 2020, els autors, Peter Hawkins i Aisling McMahon, experts a acompanyar equips i formar en lideratge, dediquen un capítol a les que consideren set competències bàsiques que els professionals de la salut han de cultivar si volen desenvolupar una tasca reflexiva

    • metges addiccions clínica galatea

      Quins ingredients poden explicar els bons resultats dels programes per a metges amb addiccions?

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Es pot assumir que la prevalença de trastorns addictius al col·lectiu mèdic és, en principi, equiparable a la de la població general, i s’estima entre un 10-14 %. En el cas de les substàncies a què poden accedir amb més facilitat per la possibilitat d’auto-prescriure’s (sedants, hipnòtics, opiacis i estimulants), la prevalença pot ser fins i tot més gran.

    • Cuidar al cuidador

      Un nou paradigma? La cura del cuidador durant i després de la COVID-19

      By Clínica Galatea | 0 comment

      Pel que fa a la cura dels cuidadors, en concret, dels professionals de la salut, els doctors Jo Shapiro i Timothy B. McDonald suggereixen algunes recomanacions, que afecten també als equips assistencials, a les institucions sanitàries i a la gestió pública i privada de les mateixes.

    Leave a Comment

    Cancel·la les respostes

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    NextPrevious

    Darreres entrades:

    • L’impacte de la COVID-19 en professionals de la salut més enllà de 2020: resultats de la segona fase de l’estudi Galatea 28 juny, 2022
    • La Clínica Galatea i el Centre de Psicoteràpia de Barcelona-Serveis de Salut Mental posen en marxa el projecte EYME 30 maig, 2022
    • Noves drogues psicoactives i patrons de consum: hi han hagut canvis abans i durant la pandèmia per COVID-19? 29 abril, 2022
    • Dilemes relacionats amb la identitat personal quan el professional de la salut té un trastorn mental 6 abril, 2022
    • Les 7 competències bàsiques del professional de la salut reflexiu/-iva 24 febrer, 2022

    Temes tractats

    Addiccions Alcoholisme Clínica Galatea Col·legi de Metges de Barcelona Conciliació Congressos Consells Depresions depressions Drogoadicció Esgotament emocional Estratègies d'autocura Estudis / Publicacions factors de risc Fundació Galatea Infermeres Infermers Institucions sanitàries Malestar emocional Malestar professional metge malalt Mindfulness MIR PAIMM Patologia Dual Presentisme laboral Professionals de la salut Resiliencia Salut del metge Salut dels psicòlegs Sobrecàrrega emocional Síndrome de burn out Tallers Tractament Tractaments addictius Trastorns mentals

    Ubicada a Barcelona, és el centre de desintoxicació i tractament d’addicions i trastorns mentals especialitzat en metges i professionals sanitaris.

    Web Médica Acreditada. Ver más
información

    Si necessites ajuda, demana-la ara!

    93 205 72 67

     

    info@clinica-galatea.com
    ISO9001
    • Avís legal
    • Política de cookies
    • La clínica en xifres
    • Transparència
    • Codi ètic
    • Política de l’entitat
    • Memòria executiva CATSalut 2016
    • Memòria executiva CATSalut 2017
    • Memòria executiva CATSalut 2018
    • Memoria ejecutiva CATSalut 2019
    • Memoria ejecutiva CATSalut 2020
    Copyright 2015 Clínica Galatea | All Rights Reserved
    • Inici
    • Oferta assistencial
    • Testimonials
    • Com accedir-hi
      • Professionals de la salut i altres
      • Criteris d’admissió i exclusió
    • Preguntes més freqüents
    • Instal·lacions
    • Bloc
    • Contactar
    • La Clínica Galatea
      • La Clínica Galatea
      • Equip
      • Publicacions
      • Docència i formació
      • La Fundació Galatea
    Clínica Galatea