Els passats dies 2 i 3 de maig es van celebrar a Montevideo (Uruguai) les 2es Jornades del Programa BienPro. El Col·legi Mèdic d’Uruguai va posar en marxa l’esmentat programa l’any passat. La seva principal funció és ajudar als metges (tant homes com dones) amb trastorns mentals, incloses les addiccions. El disseny i inici de la part assistencial del programa ha comptat, des dels seus inicis, amb l’estret assessorament de l’equip de la Clínica Galatea, ja que el model d’intervenció s’ha inspirat en els principis del PAIMM.
Les jornades BienPro van ser inaugurades per les autoritats locals amb competències relacionades amb la cura del metge i la protecció de la seguretat del seu exercici professional. Juan Dapueto, coordinador del BienPro, va presentar les dades del primer any de funcionament del programa. Altres ponents van contextualitzar el problema del metge malalt des del punt de vista de les entitats encarregades de cobrir la prestació per malaltia a l’Uruguai. En aquest sentit, es va posar de manifest un notable increment, els darrers anys, de les xifres de metges amb trastorns mentals i/o addictius que els aboquen a una situació d’incapacitat laboral temporal o permanent.

Mª Dolores Braquehais i Enric Llavayol van presentar les principals línies d’intervenció assistencial dels programes que es van desenvolupar a la Clínica, van aportar un resum de l’activitat portada a terme durant els darrers 20 anys al programa PAIMM i van participar activament en un taller formatiu orientat a l’abordatge de les addiccions en els metges. Es va comparar el model d’intervenció en addiccions per a professionals de la salut específic de la Clínica Galatea amb els dos principals models que sobresurten internacionalment en aquest àmbit: el dels programes per a metges d’EUA i el desenvolupat al Regne Unit pel National Health Service (NHS).
Gustavo Tolchinsky, actual secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), va abordar qüestions relacionades amb la funció que ostenta el col·legi com a organisme regulador quan fracassen els mecanismes d’autoregulació del professional. En aquest sentit, va presentar la figura del “contracte terapèutic” com a una nova fórmula que pot ser activada quan la situació del metge amb un trastorn mental i/o addictiu implica un risc per a la seguretat del seu exercici. L’àmplia experiència del CoMB al respecte (118 metges han signat 310 contractes terapèutics des de 1998) va permetre que els participants es familiaritzessin amb diverses qüestions relacionades amb la posada en marxa d’aquest model de garantia de la seguretat de la praxi professional.
Enric Llavayol, en aquest caso como a coordinador del Programa de Suport Emocional al Professional Sanitari (SEPS), va presentar també els principals resultats d’aquesta nova iniciativa d’intervenció psicoterapèutica iniciada fa dos anys per la Fundació Galatea.
Les Jornades van comptar també amb la participació activa de representants dels programes que es van desenvolupar des de fa anys al Districte III de Buenos Aires i a Rosario (Argentina) i al Col·legi de Metges de Concepción (Xile). Aquests últims van expressar el seu propòsit de posar en marxa un model d’atenció al metge malalt similar a l’exposat durant aquells dies.
Tots els participants van coincidir en la necessitat de sumar esforços de manera nacional i internacional per poder “cuidar a aquells que ens cuiden” i en destacar el paper preponderant que pot jugar, en aquest sentit, la llarga experiència acumulada per la Fundació, la Clínica Galatea i el CoMB.
Leave a Comment